Uz rad do većeg samopouzdanja osoba sa problemima u razvoju

Tržište rada osobama sa problemima u razvoju teško je dostupno. Po Zakonu u ovom trenutku u socijalnim preduzećima nije moguće da se uradi procena za radnu sposobnost i zapošljavanje. Samim tim, životna borba roditelja i njihove dece neprestano traje. Zato su se oni udružili i odlučili da sami reše problem. Osnovali su Udruženje koje postoji već 12 godina i pokušava da odgovori na najveći problem roditelja dece sa problemima u razvoju – šta posle nas?

Nikola i Bata prvi put u životu imaju posao. Sade bosiljak koji u narodu leči kašalj, glavobolju, depresiju. Međutim, njih dvojica neguju ovu biljku na malo drugačiji način.

"Kada sadimo imamo vunu, punimo čašice do pola, stavljamo seme i prekrivamo vunu i to posle stavimo u ove rupice i to tako raste uz pomoć lampi", istakao je Nikola Krstić.

Prošle sezone u njihovoj, za sada, maloj bašti, bilo je i japanskih salata, korijandera, anisa i majorana. Kako bi naučili da sade sve ove biljke, pomogla im je Ana, koja je po struci agronom.

"To je znači hiropanska proizvodnja, jedna novina na polju poljoprivrede, gajenje biljaka vodenom hranljivom rastvoru", kaže Ana Milutinović, radni trener za osobe sa problemima u razvoju u udruženju "Naša kuća".

Kada završe sa sađenjem svi kolektivno pređu u kuhinju. Tamo vredne devojke Natalija i Milica spremaju čokoladu sa domaćom šljivom i malinom, ali i kiflice.

 "Lako je, prosto kao pasulj samo ako je dobra volja u pitanju", kaže Natalija Zdravković. 

Milica Sekulić ističe da je zanat učila od majke.

 "Ja sam gledala mamu kako kod kuće pravi, ali drukčije je, oni nismo na ovakav način kao ovde sa rezom, nego ovo sabijamo uvijamo najobičnije, a ovde sam više puta ovakve pravila i kod kuće krenula da pravim, mojoj porodici prijateljima se malo sviđ", kaže Milica.

Zahvaljujući roditeljima dece sa problemima u razvoju svi ovi mladi ljudi prvi put imaju šansu da zarade.

"Ovo je bila ideja da mi pokažemo društvu da oni mogu da budu korisni članovi društva, da mogu da rade i da zarađuju i da se njihovi proizvodi nađu na tržištu i vrednuju kao i svi ostali proizvodi", naglašava Anica Spasov, predsednica udruženja građana "Naša kuća".

Dodaje da oni radeći na ovaj način ulaze u realan svet znaju da treba vredno i radno da rade i znaju da se taj rad njihov vrednuje, da mogu da nađu i čokoladice i ambalažu svuda u gradu i da su to oni napravili to utiče na njihovo samopouzdanje.

Pre 12 godina ovi mladići i devojke bili su praktično nevidljivi na tržištu rada. Danas, od njih možemo da kupimo zdravu hranu i slatkiše. Takođe, više od 20 kompanija redovono od njih poručuje kartonsku abalažu koju sami prave.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво