Čišćenje Savskog jezera, izvađeno 50 kilograma smeća

U tradicionalnoj ekološkoj akciji podvodnog čišćenja Savskog jezera u učestvovalo je više od 80 ronilaca policije, vojske i ronilačkih klubova iz Srbije i Republike Srpske.

Manifestaciji je prisustvovao i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan koji je rekao da Beograd ima 186 vodoizvorišta i 12 jezera.

Istakao da se Ada Ciganlija nalazi u neposrednoj blizini vodoizvorišta, što joj daje poseban značaj i da je važna kao reprezentativan sportsko rekreativan centar ne samo Beograda već i cele Srbije, saopštilo je resorno ministarstvo.

Posebno je zahvalio roniocima koji godinama učestvuju u ovoj ekološkoj akciji i ukazao da količine danas izvađenog otpada i onih koje su ronioci pronašli predhodnih godina mogu biti ekvivalent brige o životnoj sredini.

"Odgovoran odnos prema životnoj sredini, vodi, zemljištu i vazduhu, biljnom i životinjskom svetu je civilizacijska mera i nedopustiv je nehajan odnos prema tim prirodnim resursima", istakao je Trivan.

Podsetio je da Srbija pripada jednom od najbogatijih područja biodiverzitetom u svetu, ali da istovremeno imamo najmanje autohtonih, površinskih voda u ovom regionu Balkana.

Trivan je proučio da je važno da se obezbedi voda za budućnost jer je nestašica pijaće vode urgentno svetsko pitanje, koje ima ozbiljne ekonomske, ekološke, ali i socijalne posledice.

Kako je naglasio, najvažniji posao Ministarstva zaštite životne sredine je rešavanje pitanja otpadnih voda i izgradnje postrojenja kakvo je centralno postrojenje koje se gradi u Leskovcu koje je juče obišao, a koje je prvo od 359 planiranih u Srbiji.

Predsednik Olimpijskog Komiteta Srbije Božidar Maljković je rekao da Beograd ima Adu Ciganliju, bogatstvo kakvo retko koji grad u svetu ima i da treba da odgovornim odnosom pokažemo da nam je stalo do čiste i zdrave životne sredine u čitavoj Srbiji.

Božana Ostojić, predsednik SOPAS-a, koji je član Svetske ronilačke federacije (CMAS), i predsednik komisije za ekologiju i održivi razvoj Olimpijskog Komiteta Srbije navela je da su ronioci ranijih godina imali puno više posla nego što je to bilo danas, kada je iz Savskog jezera izvađeno pedesetak kilograma.

Cilj manifestacije je da se podigne svest društva o značaju zaštite životne sredine i skrene pažnja javnosti na loše navike bacanja smeća u reke, jezera i prirodu.

Akciju čišćenja Savskog jezera, kojoj je domaćin JP "Ada Ciganlija", organizovali su Olimpijski komitet Srbije (OKS) i Savez ronilaca Srbije (SOPAS), u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i ronilačkim klubom "Kalipso".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво