Šangajska lista, čemu mogu da se nadaju srpski univerziteti

Univerzitet u Beogradu potvrdio je svoju poziciju u rangiranjima po naučnim oblastima na Šangajskoj listi za 2019. godinu. Od ukupno 54 naučne oblasti, koliko obuhvata klasifikacija koju primenjuje ovo istraživanje, Univerzitet u Beogradu je, na osnovu pokazatelja vezanih za radove svojih nastavnika, istraživača i saradnika objavljene u vrhunskim međunarodnim naučnim časopisima, visoko ocenjen – među prvih petsto u 25 oblasti.

Ovo je druga godina otkako Šangajska lista vrednuje pojedinačne uže naučne oblasti. Na Univerzitetu u Beogradu i dalje su najbolje plasirani nauka o hrani i rudarstvo i inženjerstvo minerala.

"Vi znate da se dinamika naučno-istraživačkog rada zasniva na nekim projektnim ciklusima, projektnim zadacima i kako se oni završavaju, idu određene dinamike objavljivanja naučnih radova", istakla je Ivanka Popović, predsednica KONUS-a i rektorka Univerziteta u Beogradu.

Veruje da jedna ozbiljna analiza trendova koja postoji u užim naučnim oblastima može da dođe tek posle pet godina i da će se onda znati da li naše oblasti napreduju ili slabe, kao i da se tada mogu dati ozbiljniji zaključci i smernice za dalji rad.

Univerzitet u Novom Sadu visoke ocene dobio je za prehrambenu tehnologiju, veterinu i hemijsko inženjerstvo, a Univerzitet u Kragujevcu za kliničku medicinu i matematiku.

"Tako da se nadam, s obzirom na to da je taj proces dugotrajan i da se ne može preko noći doći na tu listu, da će uskoro Univerzitet u Kragujevcu i u narednim godinama imati na toj listi više naučnih oblasti", rekao je rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović.

Na Beogradskom univerzitetu se nadaju da će i ove godine ostati među najboljih 500 univerziteta u svetu.

"Imajući u vidu napore koje ulažu druge države da osnaže svoje visoko obrazovanje i svoje univerzitete, i s druge strane jednu stagnaciju koja postoji u Srbiji u vezi sa naukom, a nadam se da će se to promeniti sa radom sada novog Fonda za nauku, možemo očekivati određeni pad Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi", naglasila je Popovićeva.

Ako se sve, kako je dodala, realizuje kako bismo želeli sa Fondom za nauku i sa očekivanim Zakonom o nauci i istraživanju, Univerzitet u Beogradu i drugi univerziteti u Srbiji bi trebalo da imaju pojačane efekte u naučno-istraživačkom radu, ali će se to na listi tek osetiti za dve godine, zaključila je Popovićeva.

Sredinom avgusta znaće se na kom će se mestu naći naš najveći i najstariji univerzitet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи