Šta donosi promena Zakona o socijalnoj zaštiti

Do donošenja novog Zakona o socijalnoj zaštiti - menja se postojeći. Jedna od najvažnijih novina je uvođenje socijalnih karata i vraćanje statusa službenih lica stručnim radnicima. Cilj izmena i dopuna je da se isprave manjkavosti i da sistem bude efikasniji. Nadležni su zaposlenima u socijali predstavili verziju izmenjenog Zakona, a oni su imali priliku da još jednom iznesu svoje mišljenje.

Prva asocijacija građana na pomen centra za socijalni rad je pomoć siromašnima i nasilje u porodici.

Spisak poslova socijalnih radnika je mnogo duži. Oni su i prvi na udaru nezadovoljnih sugrađana i javnosti, a malo ko zna da rešenja koje donose zavise i od odluka i postupaka drugih resora - policije, pravosuđa, tužilaštva, zdravstva.

"Centri pokrivaju 56 razlitih kategorija za negde 36 oblika socijalne zaštite, vrlo je razuđen obim rada centara. Ono što očekujemo kao boljitak je da se jasno omeđe naše kompetencije, naš obim rada, da se jednostavno u okviru svih sektora zna ko, dokle i šta radi, i za šta snosi odgovornost", rekao je Zoran Jović, v.d. direktora Centra za socijalni rad "Sveti Sava" u Nišu.

U Nacionalnoj organizaciji osoba sa invaliditetom smatraju da nije u redu to što nisu bili deo radne grupe ali su zadovoljni predlogom da se nezaposlenim roditeljima dece s invaliditetom isplaćuje mesečna novčana naknada.

Zabrinuti su, međutim, što i ova verziji Zakona dozvoljava trajni smeštaj osoba s invaliditetom u dom.

"Ako Zakon kaže da lokalna samouprava ne može da obezbedi servis podrške kao što je personalna asistencija, praktično se daju odrešene ruke lokalnim samoupravama, Centrima za socijalni rad da osobe s invaliditetom upućuju u ustanove za trajni smeštaj, što je izuzetno loše rešenje i nije u skladu sa najavljenim trendovima deinstitucionalizacije u Srbiji", istakao je Damjan Tatić iz Nacionalne organizacija osoba s invaliditetom.

Problemi postoje i u načinu funkcionisanja ustanova socijalne zaštite. Uz već izmenjen način finansiranja, i to će se promeniti, najavljuje ministar.

"Mi imamo jasnu politiku Vlade koja kaže taj segment mora da se unapredi, dakle ja nemam ograničenja, jedino mogu da budem nesposoban za tako nešto. Imamo od KFP-a 10 miliona evra za ulaganje u infrastrukturu, imamo reorganizaciju centara za socijalni rad, verujem da ćemo imati u sledećoj godini i popunu kadra po novoj sistematizaciji – znači radimo i želimo da budemo najfunkcionalniji", naveo je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zakon o izmenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti, uz još 14 koje ministarstvo priprema, naći će se pred poslanicima na jesenjem zasedanju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи