Šta kada nam auto stane na putu

Odlazak na odmor automobilom ponekad može da se iskomplikuje, posebno ako se dogodi neki ozbiljniji kvar. Kada se to dogodi u stranoj zemlji, šta onda? To pitanje sigurno postavljaju i turisti koji kolima dolaze ili prolaze kroz našu zemlju. Kome se ko obraća i kako se zaštititi od onih koji se tu nađu da nam pomognu?

Kad neko kaže da mu ne radi kočnica, jasno vam je da govori o automobilu, a ne o sebi. Međutim, i pored toga što o kolima vozači pričaju kao o sebi i vode o njima računa više nego o svom zdravlju, automobil zna da iznenadi i stane nasred puta. 

Pozivom Operativnog centra AMSS-a na broj telefona 1987 iz Srbije ili brojeva telefona +381 11 1987 iz inostranstva, mreža Auto-moto saveza Srbije dostupna je svim vozačima u slučaju kvara, saobraćajne nezgode ili potrebne informacije, saveta i pomoći u vezi sa saobraćajem.  

Vozači koji dolaze iz Nemačke su među najbrojnijima. Ukoliko im auto stane u Srbiji oni se obraćaju svom matičnom klubu koji svoj poziv preusmerava na Auto-moto savez Srbije koji im pruža pomoć u najkraćem roku, kaže generalni sekretar AMSS-a Milan Nikolić.

"Mi se u proseku u roku od 25 minuta pojavljujemo na svakoj tački na teritoriji Srbije i pružamo pomoć koja je neophodna", rekao je Nikolić u Jutranjem programu RTS-a.

Ukoliko dođe do problema na putu u Nemačkoj, Nikolić kaže da se naši vozači mogu obratiti AMSS-u na broj +381 11 987.

"AMSS svim građanima Srbije pruža besplatnu organizaciju pomoći na putu u bilo kom delu kontinentalne Evrope", istakao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, mnogo je povoljnije biti član AMSS-a, jer su onda i usluge besplatne u bilo kom delu Evrope.

Auto-moto savez Srbije i Nemački nacionalni klub ADAC sarađuju više od 40 godina, a saradnja postoji i sa drugim klubovima u Evropi.

"Komunikacija je konstantna, imali smo sastanke sa klubovima sa kojima najviše sarađujemo. To su ARC, OMC, austrijski i holandski AMVB, kao i grčki Interamerikan koji brine o našim vozačima na teritoriji Grčke", rekao je Nikolić.

Prošle godine AMSS je u toku sezone pomogao više od hiljadu naših građana. Nikolić je rekao da se 80 odsto te pomoći odnosilo na pomoć na putevima Grčke.

Istakao je da AMSS prati standarde i procedure, da postoji stalna komunikacija i usaglašavanje sa drugim auto-moto savezima iz Evrope.

"Svako naše vozilo ima dži-pi-es i kameru kako bi kilometraža bila tačno izmerena i svakom  članu pružena što kvalitetnija usluga", rekao je Nikolić.  

Neretko se događaju i pljačke na putevima, od presretanja do pomaganja kad auto stane. 

Nikolić ukazuje da neki ljudi nečiju neprijatnu situaciju vide kao šansu da ostvare materijalnu korist. Čak se, kako kaže i ne ustručavaju da na svojim vozilima koriste i logo AMSS-a i nekih drugih inostranih klubova.

"Savet je da se pozove broj 1987 ukoliko ste u Srbiji ili +381 11 987 u inostranstvu, samo tako možete biti sigurni da će vam biti pružena prava i kvalitetna usluga i da ćete biti bezbedni", rekao je Nikolić. 

Ističe da se na sajtu AMSS-a, kao i na aplikaciji nalaze sve potrebne informacije potrebne za put – podaci o graničnim prelazima, pristup svim kamerama na graničnim prelazima na ulazu i izlazu iz zemlje. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара