Blizu sistemskog rešenja za inovativne lekove

Koliko su inovativni lekovi dostupni u Srbiji, a kakve su mogućnosti finansiranja novih terapija u našem zdravstvu, govorilo se na skupu Američke privredne komore i Udruženja proizvođača inovativnih lekova. Inovativne terapije mogu da produže život pacijenta, smanje komplikacije, skraćuju bolničko lečenje, a dugoročno mogu da uštede novac.

Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova kaže da Srbija, čak i u poređenju sa Crnom Gorom ima najmanju dostupnost inovativnih lekova.

"To je razlog što je našoj zemlji, posmtrano po glavi stanovnika ulaganje u lekove najmanje 40 odsto manje nego u Bugarskoj, a 60 manje nego u Crnoj Gori", ukazuje Trkulja.

Dodaje da je RFZO pokrenuo inicijativu i oformio jednu neformanalnu grupu u kojoj su osim njih, predstavnici ministarstava zdravlja i finansija, udruženje "Inovia".

"Vrlo smo blizu rešenja kojim ćemo pitanje inovativnih lekova sistemski rešiti", ističe Trkulja.

Vicko Ferenc iz Ministarstva zdravlja ukazuje da do 2016. nije bilo uvođenja inovativnih lekova.

Naglašava da je od tada do danas uvedeno je preko 36 inovativnih lekova.

"Nažalost, sve nove inovativne terapije su skupe, mere se stotinama hiljada evra. Ono što je bilo hiljadu evra sada se utrostručilo. Moramo da se snalazimo u moru inovativnih lekova i da pravimo prioritete. Treba da uvedemo one koji će nama najviše uštedeti, kako bismo ta ista sredstva vratili i nabavili nova", zaključuje Ferenc.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво