Kruševačka bolnica dobila novu angio-salu

U Opštoj bolnici Kruševac, u Službi za internu medicinu, danas je zvanično otvorena nova angio-sala. U njoj su već uspešno izvedene prve dve intervencije – koronarografija i ugradnja stenta.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je prisustvovao otvaranju angio-sale, istakao je da je "ovo jedan od onih dana za koje živite i radite ovaj posao".

Naveo je da je snimak krvnih sudova jedne od pacijentkinja kojoj je urađena intervencija bio takav da su joj krvni sudovi na pojedinim mestima bili više od 90 odsto suženi i da kroz njih nije mogla da prolazi krv.

"Da nije bilo intervencije, koja je urađena u novoj angio-sali, ona bi i dalje imala tegobe i pitanje je do kada bi izdržala", rekao je Lončar i dodao da pacijetkinja više nema tegobe.

Istakao je da je Ministarstvo zdravlja uložilo oko 100 miliona dinara u Opštu bolnicu Kruševac.

"Ni to ne bi bilo dovoljno da nije bilo Bobana Gašića, kao člana Upravnog odbora Opšte bolnice Kruševac i odgovornih privrednika iz ovog kraja koji su prepoznali koliko znači da pomognu i da, uz državu, daju deo sredstava", rekao je Lončar.

Naveo je da bolnica u Kruševcu ima ozbiljnu perspektivu i dodao da je dogovoreno da će u tu bolnicu biti primljeni novi zdravstveni radnici. "Za razliku od mnogih drugih zdravstvenih ustanova u regionu i Evropi koji ostaju bez lekara i zatvaraju odeljenja, u bolnici u Kruševcu to nije slučaj", dodao je Lončar.

Stević Gajić: San postao realnost

Direktorka Opšte bolnice Kruševac Vesna Stević Gajić je rekla da je otvaranje angio-sale od velikog istorijskog značaja za rad te zdravstvene ustanove.

Navela je da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok umiranja u svetu i kod nas, i da rana dijanostika i adekvatna terapija značajno utiču na tok i ishod bolesti, te dodala da je otvaranje angio-sale planirano poslednjih deset godina.

"San koji je postojao sada je realnost i lepo je da sa ovog mesta danas mogu da objavim da je juče u Kruševcu urađena prva koronarografija koju je radio stručni tim lekara iz Kliničkog centra Srbije, a asistirala naša koleginica", rekla je Vesna Stević Gajić.

Zadovoljna je zbog otvaranja angio-sale i dodala da će od toga najviše koristi imati građani Rasinskog okruga.

Zahvalnice za doprinos kruševačkoj bolnici

Nakon obraćanja, dodeljene su zahvalnice za podršku i doprinos u ostvarivanju ciljeva Opšte bolnice Kruševac, a među dobitnicima su i ministar Lončar i direktor BIA Bratislav Gašić.

U prethodnom periodu u kruševačkoj bolnici sređene su oftamološka i ortopedska sala - u opremanje očne operacione sale uloženo je oko 13 miliona dinara od čega je resorno ministarstvo dalo 11 miliona, a u opremanje ortopedske operacione sale oko devet miliona dinara od čega je ministarstvo dalo šest miliona.

Opšta bolnica Kruševac je osnovana 1. aprila 1922. godine i pokriva teritoriju Rasinskog okruga, sa oko 230.000 stanovnika.

Bolnica ima 595 postelja, a trenutno zapošljava 1.221 radnika - 219 lekara (27 na specijalizaciji), 757 sestara i 245 nemedicinskih radnika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара