Eparhija raško-prizrenska poziva na prikupljanje pomoći za sever Kosova

Eparhija raško-prizrenska uputila je hitan apel svim eparhijama SPC da se organizuje prikupljanje humanitarne pomoći za najugroženije stanovništvo na severu KiM zbog uvođenja takse od 100 odsto.

Uvođenjem taksi od 100 odsto posebno srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji nametnut je jaram jer se ono do sada većinom snabdevalo robom koja je uvožena iz centralne Srbije i koja je po cenama pristupačnija od robe koja je sada dostupna u prodavnicama na jugu, navodi se u saopštenju Eparhije.

Ističu da trenutno situacija na severu Kosova ozbiljno preti da postane alarmantna, posebno za, dodaju, najsiromašnije i socijalno ugroženo stanovništvo, koje nema načina da se snabedva niti skupljom robom sa juga Kosova niti da putuje van pokrajine.

"Ukoliko se ova neodrživa situacija nastavi, uticaće na posetepeno iseljavanje preostalog srpskog stanovništva, što je očigledno i cilj prištinskih vlasti koje licemerno predstavljaju ovaj humanitarni problem kao politički i time koriste srpski narod na KiM kao taoce", napominje se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Kod hrama Sv. Dimitrija u Severnoj Kosovskoj Mitrovici i u manastiru Banjska u opštini Zvečan biće otvorena dva punkta u koje će, navodi Eparhija, biti hitno prebačene postojeće količine namirnica i druge robe iz rezervi eparhijskih narodnih kuhinja.

"Ovim će naša Crkva pokušati da pomogne koliko je moguće podelom humanitarnih paketa. Pomoć će biti deljena svim ugroženima bez obzira na veru i etničko poreklo, kao što to već godinama radimo", ističu u saopštenju.

Očekuju da će se na apel brzo odazvati i druge Eparhije SPC i humanitarne organizacije.

"Napominjemo, da ovaj naš apel ne predstavlja nikakvo mešanje u politiku, već je pre svega reakcija Crkve na neviđene zloupotrebe koje se vrše nad nedužnim stanovništvom, posebno našim vernim narodom na severu Kosova i Metohije, koje se restriktivnim merama lišava osnovnih sloboda i prava", dodaje se u saopštenju Eparhije.

Očekuju da međunarodne institucije što urgentnije reaguju na ovu situaciju i pomognu u iznalaženju rešenja koje bi zaštitilo prava građana i omogućilo normalan život koji sada nije moguć.

Episkop Raško-prizrenski Teodosije služio je liturgiju u hramu Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i time pružio molitvenu podršku vernom narodu na ovom prostoru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво