Sprečena diskriminacija korisnika porodične penzije

Ustavni sud Srbije utvrdio je, na inicijativu poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, da odredba člana 28 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koja predviđa da pravo na porodičnu penziju preminulog, koji je u vreme zaključenja braka navršio 65 godina, može da nasledi njegov bračni drug pod uslovom da imaju zajedničko dete ili da je brak trajao najmanje dve godine, nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

Poverenica je saopštila da je inicijativa podneta nakon nekoliko pritužbi građana i građanki kojima je usled primene ove odredbe bilo onemogućeno da nakon smrti bračnog druga ostvare jedno od ključnih prava na materijalno obezbeđenje i socijalnu sigurnost.

Jankovićeva ističe da odluka Ustavnog suda pokazuje da borba za ravnopravnost daje konkretne rezultate i da će značajno uticati da se ispravi nepravda naneta osobama na koje se odnosila neustavna odredba Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

"Ne sme se dozvoliti da u našem pravnom sistemu postoje odredbe koje predstavljaju sistemsku diskriminaciju građana i građanki po bilo kom osnovu i naš zadatak je da ukažemo na njihovo postojanje", rekla je Jankovićeva.

U predlogu za ocenu ustavnosti, koji je Jankovićeva podnela Ustavnom sudu, navodi se da se navedeni diskriminatorni uslov, ne može pravdati objektivnim razlozima i da se zloupotreba ovog prava može sprečiti nizom drugih pravnih sredstava koje građane i građanke neće stavljati u neravnopravan položaj samo zato što su sklopili brak sa osobom koja je navršila 65 godina života, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво