Grupa derviša u Beogradu

Grupa derviša sa Kosova i Metohije došla je u Beograd gde su u Šejh Mustafinom turbetu održali zikr (molitvu).

Šejh-Mustafino turbe posvećeno je Mustafi Bagdađaninu, starešini Hadži-šejh Muhamedove tekije u kojoj su se okupljali derviši moćnog reda Kadiri.

Unutrašnjost je ukrašena zapisima iz Kurana, dok se na sredini prostorije nalazi pokriven sarkofag koji obeležava grob Šejh Mustafe.

Perparim Šehu, vođa tekije u Đakovici, rekao je da je reč najstarijem tarikatu širenom na celom Balkanu, naročito u Đakovici, Ulcinju, Makedoniji.

Kako kaže, Šejh Mustafa koji je sahranjen u turbetu imao je vezu za njegovom porodicom koja ima amanet da poseti to mesto.

"Ovaj zikr dešava se prvi put nakon 236 godina", istakao je Šehu.

Pored predstavnika tekije u Đakovici, današnjem zikru prisustvovali su i predstavnici tekija iz Peći i Prizrena.

Na pitanje zašto je baš danas organizovana poseta i da li je reč o nekom važnom datumu, Šehu je rekao da je to samo stvar organizacije i da je tako dogovoreno sa Islamskom zajednicom Srbije.

Šehu se zahvalio svima, kao i Islamskoj zajednici Srbije na tome što su im omogućili današnju posetu Šejh Mustafinom turbetu i zikr.

Imam Šejh Muhamed Nasir iz Libana poželeo im je dobrodošlicu i objasnio da u islamu postoji verovanje da smrt znači odvajanje duše od tela, koje odlazi u zemlju, a duša ostaje da živi.

"Došli smo da posetimo dušu čoveka koji je sahranjen ovde i čija duša je ostala. Ovaj zikr poklonili smo negovoj duši što ide u korist i nama, jer činimo dobro delo. Islamska zajednica ima svoje obaveze kako zakonske tako i moralne prema precima da dođemo kod njih u posetu s vremena na vreme", rekao je Nasir.

Kako kaže, neobično i zanimljivo je što "Arapin danas želi dobrošlicu Albancima u Beogradu ali vera, odnosno islam je takva da spaja ljude".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво