Pozitivno roditeljstvo – dar za ceo život

Ljubav, pričanje, čitanje i igranje sa decom imaju veliki uticaj na to kakve će odnose vaše dete da gradi sa drugima, ali i kako će da se razvijaju njihove saznajne, komunikacijske i sposobnosti samokontrole.

Kampanja "Svaki trenutak je važan", koja je u saradnji Unicefa, resornih Ministarstava i RTS-a, započela još 2017. godine, ove godine obeležava se pod sloganom "Pozitivno roditeljstvo – dar za ceo život". 

Konsultantkinja Unicefa Dragana Koruga kaže da je cilj akcije da podseti roditelje da je roditeljstvo veoma važna odgovornost, važan zadatak, ali isto tako važan period za decu kada dobijaju najviše i najznačajnije podrške u svom odrstanju.

"To je inače period kada se dete intenzivno razvija. Pre svega najintenzivnije se razvija mozak, zato smo u prvoj kampanji imali obeležavanje tog segmenta kao 'Hiljadu prvih dana u životu deteta', a sada se sa ovom kampanjom širimo na kompletno roditeljstvo, na kompletan period odgajanja i odrastanja dece", rekla je Koruga gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Izdvojene su tri ključne teme – ishrana, zdrave navike i učenje kroz igru.

U delu koji se odnosi na ishranu, Koruga je podvukla važnost ishrane za kompletan razvoj deteta. "Veoma je važno koja se vrsta hrane unosi, ali je važan i način na koji se ona unosi u organizam. Mi želimo da skrenemo pažnju i na odnose roditelja i deteta tokom hranjenja, da podstičemo roditelje da to rade zajedno", objasnila je Koruga.

"Želimo da taj odnos koji se gradi tokom hranjenja bude pozitivan, da podstiče dete da unosi različite vrste namirnica, da učestvuje u pripremanju hrane", dodala je.

Prema njenim rečima, nekada se događaju i greške, roditelj se najpre pita da li je dete dovoljno jelo.

Međutim, kako kaže, veoma je važno kako se hrana unosi u organizam, kako će ona biti prerađena i kako pronaći ono što je motivacija za dete.

"Jedna od grešaka je tablet, mobilni telefon, televizor i crtani film. Mi želimo da podsetimo roditelje da je važniji razgovor o hrani, o tome šta se danas dešavalo u vrtiću, školi, nego da se hrana pasivno unosi bez svesti o tome šta se i kako jede", navela je Koruga.

Savetuje da se kod dece što ranije razvije pozitivan odnos prama hrani.

Istakla je da danas roditelji vode računa o smanjenoj količini šećera, jer to medijski pokrivena tema i najavila petodnevnu regionalnu konferenicija o gojaznosti koja počinje u ponedeljak.

Važno da roditelj bude prvi učitelj za dete

"Što se tiče zdravlja, želeli smo da podstaknemo roditelje da ozbiljno razmišljaju o redovnoj imunizaciji dece, osim toga da ih podstaknemo da razmišljaju kako da razvijaju zdrave navike – vežbanje zajedno sa decom, odlaženje u prirodu...", rekla je Koruga.

Navela je da je "Učenje kroz igru" segment koji bi trebalo da podstakne roditelje da je detetov najvažniji posao igra, i da je to njegova aktivnost u kojoj ono uživa, uči, saznaje svet oko sebe...

"Važno je da roditelj bude partner u toj igri i da kroz to partnerstvo podstiče dete da razvija svoje kapacitete, i mentalne i socijalne i emocionalne, da bude prvi učitelj za dete", objasnila je Koruga.

Ljubav, pričanje, čitanje i igranje sa decom imaju veliki uticaj na to kakve će odnose vaše dete da gradi sa drugima, ali i kako će da se razvijaju njihove saznajne, komunikacijske i sposobnosti samokontrole.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи