Srbija ima spremnu Strategiju za zaštitu žrtava krivičnih dela

U Evropi godišnje 75 miliona ljudi postaju žrtve nasilnika, silovatelja, pljačkaša. Svaka žrtva koja dobije podršku i šansu da nastavi život sa što manje posledica, kažu stručnjaci, i zato je država u obavezi da obezbedi sistem podrške žrtvama. Srbija ima spremnu Strategiju za zaštitu žrtava i svedoka krivičnih dela, a pripremljen je i predlog akcionog plana za prve tri godine srpovođenja strategije.

Početkom 2021. godine i u Srbiji će biti uspostvljene nacionalne mreže službe podrške žrtvama i svedocima krivičnih dela, najpre u petnaest viših sudova, poručuju iz Ministarstva pravde.

"Među prvim i najvažnijim aktivnostima nalazi se izmena zakonskog okvira kojim se uređuje organizacija pravosuđa tako da adekvatno reguliše normativnu osnovu za uspostavljanje službe za rad podrške žrtvama i svedocima, ali i reguliše angažovanje sudija i tužilačkih pomoćnika za podršku", poručuje državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić i dodaje da postojanje ovakvih standarda obezbeđuje da svaka žrtva, bilo gde u Srbiji, dobije isti kvalitet usluge i isti nivo zaštite bez diskriminacije.

Zamenica republučkog javnog tužioca Zorica Vujačić predviđene izmene zakonskog okvira smatra vrlo korisnim.

"Predviđene izmene zakonskog okvira omogući će prisustvo osobe od poverenja koja će biti prisutna uz žrtvu prilikom izvođenja dokaznih radnji", kaže Vujačićeva i dodaje da će biti zabranjeno unakrsno ispitivanje kao i postavljanje sugestivnih pitanja za posebno osetljive žrtve, te da će biti omogućeno obvaveštavanje žrtve o izlasku okrivljenog iz pritvora.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ističe da su u cilju sprečavanja sekundarne viktimizacija žrtava predviđene konkretne aktivnosti.

"Navešću nekoliko – kreiranje sistemske podrške, uspostavljanje nove profesije službenika,
uvođenje individualnog plana procene", poručuje Fabrici.

Leoneta Pajer iz Delegaciji EU u Srbiji ističe da iskustva finansijske analize Svetske banke pokazuju da Srbija čini sve da poboljša efikasnost sistema.

"Najnoviji finansijski izveštaj Evropske komisije, objavljen krajem maja, pohvaljuje Strategiju, ali naglašava da nema sistemske podrške žtvama i svedocima i nadamo se da će ovaj trogodišnji plan biti korak ka unapređenju te oblasti", ističe Pajer.

Od prvog oktobra počinje i premena Zakona od besplatnoj pravnoj pomoći posebno ranjivim grupama kao što su žrtve porodičnog nasilja, trgovine ljudica i decom, bez obzira na imovinsko stanje. Uz Zakon o sprečavanje nasilja u porodici i budućom Strategijom, zaokržuje se sistem zaštite i podrške žrtvama u Srbiji, kažu u Ministarstvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво