"Poboljšavamo životni standard vatrogascima i spasiocima"

Vatrogascima i pripadnicima spasilačkih jedinica već ove godine biće povećane plate za najmanje 10 odsto, a sledeće možda i više od toga i država će raditi na poboljšavanju njihovog životnog standarda, poručio je predsednik Aleksandar Vučić na zatvaranju trodnevne međunarodne vežbe u oblasti upravljanja posledicama vanrednih situacija "Srbija 2019".

Aleksandar Vučić je istakao da oni rade jedan od najtežih poslova i da država želi da motiviše ljude da se bave tim poslom.

"Njihov status ćemo da popravimo i poboljšanjem opreme, a već je dosta toga i uređeno", rekao je Vučić i zahvalio MUP-u što o tome brine i ministru Nebojši Stefanoviću.

Predsednik je naglasio da država mora tim ljudima da se oduži boljim životnim standardom i da će, ako godišnja inflacija bude dva ili 2,5 odsto, povećanje plate od najmanje 10 odsto značiti veliki rast životnog standarda.

Vučić je zahvalio ruskim prijateljima koji su sa našim prijateljima iz regiona – BiH, Severnom Makedonijom, Turskom i Mađarskom, ali i sa prijateljima sa Kube i iz Rusko-jermenskog centra, borili sa nama 2014. godine kada su u Srbiji bile velike poplave.

Predsednik Srbije je istakao da su ruske spasilačke jedinice tokom poplava u Srbiji rizikovale živote svojih članova u Obrenovcu koji su borili za svaki život i da je od tada stvorena "ta vrsta bratstva naših spasilačkih jedinica".

Vučić je primetio da je njima na svečanosti teško iako samo sede, ali na vrućini i da zato treba građani da poštuju to što spasioci i vatrogasci rade u najtežim uslovima – kada su požari, kada je hladno, u poplavama.

I ovog puta je naša zemlja mogla u toj oblasti da nauči mnogo od prijatelja iz Rusije, rekao je Vučić i dodao da se Srbija pokazala kao dobar domaćin.

Kako je rekao, najvažnija pouka je regionalno povezivanje, jer elementarne nepogode ne poznaju granice i da zato moramo da štitimo stanovništvo zajedno.

Takođe, saradnja je važna i globalno, a to je pokazala Rusija koja nam je pomagala kada god smo imali elementarne nepogode, naglasio je Vučić.

Dodaje da treba da unapređujemo infrastrukturu i izgradimo objekte kako bi se zašititili od potencijalnih nepogoda, da opremimo ljude.

Vučić ističe da država danas ima mnogo više novca za to nego ranije i da su poslednje poplave pokazale da vredi sve što je urađeno u prethodnom periodu, pošto nije bilo poplava ni u Mionici, niti Valjevu i Aleksincu.

"Želim da zahvalim građanima Srbije što su dobro razumeli koliko je uloga spasilaca i vatrogasaca i svih onih koji svoje najvažije stavljaju na kocku svakog dana i što su uz njih", poručio je Vučić.

Stefanović: Nemoguće sprečiti nepogode, ali je potrebno da budemo spremni

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da je nemoguće sprečiti prirodne nepogode, ali je potrebno da za njih budemo spremni, jer je upravo pravovremeno reagovanje važno za spasavanje života.

Stefanović je u Nišu zahvalio svim pripadnicima spasilačkih službi za posao koji obavljaju.

"Biti u službi svog naroda, kao vatrogasac, u Sektoru za vanredne situacije, pomagati da se spasu životi kada je najvažnije težak je i odgovoran posao. Ne postoji čovek u našoj zemlji koji vam nije iskreno zahvalan na tome što radite", poručio je Stefanović.

Ministar je podsetio da su Srbiju 2014. godine pogodile ekstremne vanredne situacije i tada su ruski spacioni bili među prvima koji su pomogli, kao i još 22 tima iz različitih zemalja.

Tada se, kaže, videlo koliko je važna saradnja i zajednička obuka.

Stefanović je istakao da je nemoguće sprečiti prirodne nepogode, a klimatske promene ukazuju da će ih biti širom sveta, ali da, ako na to ne možemo da utičemo, možemo da budemo spremni za njih, da prediviđamo, da se spremamo da bolje reagujemo i da gradimo bezbedniju zemlju.

Najbolji način za to su, kaže, upravo vežbe u oblasti upravljanja vanrednim situacijama.

Stefanović je podvukao da je vežba "Srbija 2019", zajedno sa ruskim partnerima, primer odlične saradnje koju treba razvijati dalje.

Zahvalio je zameniku ministra za vanredne situacije Rusije Aleksandru Čuprijanu na prilici da se vežbe organizuju, ali i na dugogodišnjoj uspešnoj saradnji.

Takođe, uputio je zahvalnost i svim učesnicima vežbe što su se odazvali i pokazali koliko je dobra uvežbanost i pravovremeno reagovanje važno za spasavanje života, te dodao da je gotovo 700 učesnika pokazalo znanje i sposobnost kako se brzo i efikasno može reagovati u vanrednim situacijama.

Zaključio je da je vežba prilika za unapređenje međunarodne saradnje spasilačkih timova.

Svečanosti povodom završne međunarodne vežbe "Srbija 2019" prisustvovale su i brojne zvanice iz zemlje i inostranstva, a ceremonija je počela intoniranjem himni Rusije i Srbije.

Ranije danas u sklopu vežbe na Bovanskom jezeru održana je pokazna vežba spasilačkih timova na kojoj su prikazani aspekti spasavanja ljudi u različitim situacijama – prilikom gašenja požara sa zemlje i iz vazduha, spasavanje iz ruševina, uz korišćenje spasilačke opreme i vazduhoplovstva.

U prethodna tri dana na teritoriji Nišavskog okruga na vežbi je učestvovalo oko 700 članova iz Srbije, Rusije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Turske, Kube, kao i predstavnici Rusko-jermenskog humanitarnog centra i provežbalo združeni odgovor u cilju otklanjanja posledica u vanrednim situacijama.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво