Češće pauze i voda za radnike – obaveze poslodavaca tokom vrelih dana

Prema poslednjim informacijama iz Ministarstva za rad, za samo 24 časa stradala su četiri radnika na gradilištima. Postoje preventivne mere koje su poslodavci dužni da primenjuju, rekla je v. d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula.

"To znači da skele, posebno na gradilištima, moraju biti dobro i pravilno montirane, atestirane, da zaposleni budu osposobljeni za bezbedan i zdrav rad, kao i da se zaposlenima izdaju sredstva i oprema za ličnu zaštitu na radu", navela je Marina Furtula.

Pored obaveza poslodavaca, i zaposleni su dužni da pravilno koriste opremu koja im je izdata.

Kada je temperatura vazduha iznad 36 stepeni, poslodavci su dužni da obezbede češće pauze, prostoriju gde mogu da se rashlade, dovoljne količine vode i bezalkoholnog pića.

Analiza smrtnih povreda na radu u 2018. godini pokazala je da je svih 15 smrtnih povreda u građevinarstvu bilo od pada sa visine.

"Apel i poslodavcima i zaposlenima – pridržavajte se preventivnih mera bezbednosti i zdravlja na radu", poručuje Furtula.

Ako zaposleni smatraju da poslodavci ne primenjuje preventivne mere, mogu se javiti Inspektoratu za rad.

"Možda se zaposleni nekada i plaše da prijave. Mi želimo da im kažemo da je Ministarstvo za rad na njihovoj strani i da će učiniti sve kako bi bili zaštićeni na svojim radnim mestima", naglasila je Furtula.

Meteorolozi su najavili da će vreli talas iz Sahare, koji je već zahvatio veći deo Evrope, početkom sledeće nedelje stići i do Srbije.

U većini mesta očekuju se temperature oko 35 stepeni.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 28. jun 2019, 05:41) - anonymous [neregistrovani]

Žuti prsluci

Ja do sada nisam video prljavije radnike a čiste prsluke i nove šlemove. Koliko sam ja bio na bauštelama to samo znači da su oni to stavili kada su saznali da će biti snimanja... Srpska posla

(četvrtak, 27. jun 2019, 11:00) - anonymous [neregistrovani]

Rad sa slemovima cizmama i jaknama na 40C

U nekim firmama je strogo naredjeno da se radi sa slemovima,jaknama i cizmamam i na 40C???
Alo ljudi,dajte mi da radim bez majice ,bez,slema i bez cizmi,dal ste vi normalni da se sa slemom i jaknom radi na 40C za sitne pare??? ili povecajte satnice .
Hocemo rad bez slema ,sa kacketicima,u kratkim pantalonama sa patikama i u majicama . Jos gle naredbe u nekim preduzecima da ih ne pominjem ne sme da se UDJE nit da se IZADJE u sorcu i u papucama,a nihovi portiri u majicama sa kratkim rukavima. To je vrhunsko ludilo,a ljudi se potrovase!

(četvrtak, 27. jun 2019, 10:55) - anonymous [neregistrovani]

pitanje

kome da se zale i sta imaju od toga :) svi koji zive u SRbiji znaju - od svega ispricanog nema nista, a pogled ovih radnika to opisuje i bez reci..

(četvrtak, 27. jun 2019, 10:49) - anonymous [neregistrovani]

Ako imaju sindikat

Zašto sindikat ne uvede letni odmor za ove radnike