Sajam naoružanja – od sajamske hale do poligona u Nikincima

Povodom 70 godina postojanja preduzeća "Jugoimport-SDP" u Nikincima je za vojni vrh i brojne inostrane delegacije koje su posetile međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2019", upriličen prikaz sa bojevim gađanjem.

Prikaz, kome je prisustvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, bio je prilika za promociju sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvojnog i proizvodnog programa ovog preduzeća ali i VTIa i Odbrambene industrije Srbije, o kojima je govorio predstavnik "Jugoimport-SDPR" Aleksandar Lijaković. Komandant prikaza bio je direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić.

Naletima trenažnog aviona "lasta" otpočeo je prikaz, nakon čega su usledili borbeni zaokreti i poniranja aviona G-4 i raketiranje stacionarnog cilja nevođenim raketnim zrnima 128mm M15 što je nova verzija poznate "munje", saopštilo je Ministstvo odbrane.

Simulacijom taktičke situacije napada terorista u urbanom području pripadnici SAJ-a demonstrirali su gađanje pištoljem CZ999 i puškom pumparicom. Gosti su mogli da se uvere i u performanse besposadnog vozila "miloš" i oklopnog vozila "lazar-3", iz kojih su gađani različiti ciljevi daljinski upravljanim borbenim stanicama sa mitraljezima.

Bojevim gađanjem svoju snagu je demonstrirala i samohodni top-haubica 155 mm NORA B52, a u širokoj lepezi prikazanog naoružanja i vojne opreme našli su se avion "sova", artiljerijski PVO sistem PASARS, rakete "maljutka" 2f i 2T5, modularne puške u kalibru 6.5mm sa optičkim i video nišanom, nove snajperske puške, različita municija i sistemi naoružanja vatrene podrške...

Preduzeće "Jugoimport-SDPR" orijentisano je pre svega na razvoj i proizvodnju složenih borbenih sistema, integraciju nastupa i promocije odbrambene industrije Srbije na svetskom tržištu naoružanja i vojne opreme, kao i opremanja Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova složenim naoružanjem iz uvoza ali i iz sopstvene proizvodnje, što ujedno čini "Jugoimport-SDPR" liderom u oblasti naoružanja i vojne opreme u regionu i respektabilnim učesnikom na svetskom tržišty.

broj komentara 0 pošalji komentar