Skoro 300 firmi na jednoj adresi

Gde je nestalo 275 privrednih društava i tri preduzetnika? Svi su registrovani na jednoj adresi, ali ekipa RTS-a ih nije pronašla. Ne nalaze ih ni poštari, ni poreski inspektori.

Jedna adresa - skoro 300 registrovanih firmi. Po Zakonu, to je dozvoljeno, jer nije ograničen broj firmi koje mogu da se nalaze na jednoj adresi.

Ipak, u Jasenovoj 11 ekipa RTS-a nije zatekla mnogo kancelarija. Dočekalo nas je nekoliko vlasnika 27 stanova, koliko ima ova zgrada.

"Pozivi i koverte dolaze, inspektori neki dolaze i donose neke sudske pozive i tako", kaže stanarka Jasenove 11 i dodaje da nema nijedne firme.  

Dešava se da stanari ne znaju da je na njihovu adresu prijavljena firma, sve dok im na vrata ne pokucaju inspektori.

"Bili su, dolazili su da se interesuju. Kažu neki Savić Nebojša, a moj sin se zove Savić Velibor i nije prijavljen ovde. Nikad mi niko nije došao s molbom da ih prijavim niti bih to uradila. Imam mali stan, nemam ni gde. Bio je inspektor, uzimao izjavu i rekao mi da idem sa tom izjavom u SUP da prijavim i ja sam išla na Vidikovac",  kaže Dragojla Savić, stanarka Jasenove 11.

Kada vlasnik prijavljuje firmu, Agenciji za privredne registre dostavlja adresu sedišta. To se prosleđuje Republičkoj poreskoj upravi koja je upisuje u Jedinstveni registar poreskih obaveznika i izdaje PIB.

Vlasnik je dužan da bude dostupan na toj adresi, a ukoliko nije, poreska uprava mu privremeno oduzima PIB i ograničava mu prava. Potom Poreska policija na osnovu prikupljenih podataka utvrđuje iznos izbegnutog poreza i krivce, protiv kojih podnosi krivične prijave.

Ipak, do osnivača "fantomske firme" nije lako doći. Preduzeće se osniva pomoću ukradene ili falsifikovane lične karte, a ukoliko je vlasnik dostupan, on nema nikakve veze sa osnivanjem i "radom" firme.

Kao i u ovom slučaju, preduzeće se ne nalazi na registrovanoj adresi, poslovne knjige i dokumentacija su nedostupni, poreske prijave se ne podnose ili se podnose bez zaduženja, što znači da to "preduzeće" ne plaća javne prihode.

Da bi se identifikovale "fantomske firme" pre nego što šteta nastane, u okviru Poreske policije postoji Odsek za procenu rizika, čiji je zadatak da predloži inspektorima koja preduzeća treba posebno kontrolisati da bi se utvrdilo da li zaista rade ili služe za pranje novca.

Bez obzira na to što razni inspektori dolaze u Jasenovu 11, tu je i dalje registrovano 275 privrednih društava i tri preduzetnika.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи