Prekida se program, nesreća na putu!

Danas je potpisan ugovor, a od prvog jula počinje specijalni sistem za obaveštavanje vozača u slučaju nesreće ili prepreke na putu. Ovaj sistem primenjivaće se i van auto-puta na magistralnim putevima kao što je to, na primer, Ibarska magistrala. Nosioci ovog projekta su RTS, MUP Srbije, jP "Putevi Srbije", Emisiona tehnika i REM.

Celokupan projekat završen je za samo osam meseci, a povod je bio jedan veliki lančani sudar na auto-putu gde su vozači bez informacija u magli napravili udes u kome je učestvovalo na destine vozila, a nekoliko osoba je, nažalost, poginulo.

Sistem se sastoji od informacija koje MUP i JP "Putevi Srbije" prikupljaju na terenu. Procenjuje se rizik za odvijanje saobraćaja i kada se donese odluka, putem radio-signala programa 202 RTS-a prekida se program i upućuje poruka svim vozačima koji imaju upaljeno dugme na radio-aparatu sa oznakom TA.

Prekid se dešava i ako ne slušate radio, ako na primer slušate muziku sa CD-a ili USB-a, samo je bitno da vam opcija TA ostane u funkciji.

"U trenutku kada dobijemo informaciju od operativnog centra MUP-a, mi ćemo je objaviti, a ta informacija će se čuti u automobilu u kome je aktiviran TA. To ništa nije novo u svetu, ali se nadamo da će to smanjiti broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim posledicama", rekla je Milica Kuburović, urednik programa 202 Radio Beograda.

U MUP-u kažu da je ovo veliki doprinos u bezbednosti saobraćaja, a da je za njega povod dao jedan od najvećih lančanih sudara na auto-putu.

"Jedan tragičan događaj koji se desio u novembru prošle godine, u zoni Jagodine, kada je stradalo osam ljudi, pre svega zbog neobaveštenosti vozača o gustoj magli", naveo je direktor policije Srbije Vladimir Rebić.

Ovaj sistem će preusmeravati saobraćaj sa jednog na drugi pravac ili na regionalni put sa auto-puta da bi se izbegla gužva, kažu u JP "Putevi Srbije".

"Da idu sa auto-puta, drugim pravcima i da nema zastoja, to je broj jedan", poručuje Zoran Drobnjak, direktor JP "Putevi Srbije".

Dugme TA ima većina radio-aparata koji su ugrađeni u automobile posle 2006. godine. Mole se lokalne i regionalne radio-stanice u Srbiji da ovaj sistem kao opciju isključe sa predajnika jer jedino tako mogu osloboditi frekvenciju za informacije na teritoriji čitave Srbije.

broj komentara 15 pošalji komentar
(četvrtak, 27. jun 2019, 09:41) - anonymous [neregistrovani]

napredak

Austrija, koju pominjete, kao i niz drugih zemalja, odavno nisu u našem rangu. Odavno prednjače u svemu. Dakle, ovo nije radi poređenja...Pa, onda, jednostavno pozdravite svaki napredak koji nam se desi! Pokušavam da budem optimista i verujem da će nam biti bolje!!!

(četvrtak, 27. jun 2019, 09:14) - Vlajko [neregistrovani]

Da li ?

Problem je što svi automobila malo savremenijih tehničkih rešenja na svojim mulitimedijama nemaju opciju TA, pa će to moći da koriste samo oni koji voze automobile sa ugrađenim radiokasetofonima ili radio cd uređajima u poslednjih 30-tak godina ako i oni uopšte imaju tu opciju, jer se kod nas sve i svašta prodavalo.

(četvrtak, 27. jun 2019, 07:02) - anonymous [neregistrovani]

Sta cemo mi ?

Mi koji nismo englezi?

(sreda, 26. jun 2019, 21:50) - Zivadin [neregistrovani]

@sistem

"aj sistem ne može nikako da bude glavni na koji ćemo da se oslanjamo, jer mnogi nemaju radio, nije im uključen ili ga i ne čuju....da se šalju informacije na sve GPS programe."

Znaci, mala je verovatnoca da je nekom ukljucen radio, ali je 100% sigurno da ce biti ukljucena GPS aplikacija?

(sreda, 26. jun 2019, 19:59) - anonymous [neregistrovani]

Sistem

Osim što kasnimo više decenija, taj sistem ne može nikako da bude glavni na koji ćemo da se oslanjamo, jer mnogi nemaju radio, nije im uključen ili ga i ne čuju. Dok shvate da je neka važna vest, ona već odavno prošla. Ono što bi bilo daleko bolje jeste da na svakih 100 metara postoji rotaciono svetlo koje će da se aktivira u slučaju opasnosti. Uz LCD "znakove" sa obaveštenjima (nije magla jedina opasnost ni problem). Ako je veš neophodno dati nekom stranačkom čoveku ogromne pare, onda neka naprave sistem koji će automatski da šalje poruke na sve mobilne telefone koji se nalaze na predmetnom putu i okolini. A još bolje, da se šalju informacije na sve GPS programe.

(sreda, 26. jun 2019, 19:58) - anonymous [neregistrovani]

Pamtno sa velikim zakasnjenjem

Samo pitam da li ce biti i na srpskom ili samo na engleskom???

(sreda, 26. jun 2019, 19:50) - anonymous [neregistrovani]

Dejan

40 godina kasnimo

(sreda, 26. jun 2019, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

Jezik

Dobra stvar koju neke zemlje imaju odavno.Samo na kom jeziku ce biti informacije?Ako bude kao u Madjarskoj samo na madjarskom jeziku,nema puno smisla jer se na zalost najvise udesa desava u vreme letnje sezone,kada ovim putevima najvise prolaze stranci.

(sreda, 26. jun 2019, 19:09) - anonymous [neregistrovani]

Dali je moguce?!

da mi kasnimo 30 godina, u Austriji zivim od 85 i ta technika mi je poznata jos prije devedesetih a mi to uvodimo tek sad!

(sreda, 26. jun 2019, 18:54) - anonymous [neregistrovani]

Sistem postoji od 1987-e godine

TA ili "Traffic Announcement" je uveden sa sistemom "RDS-Radio Data System" sredinom 1980ih godina u Nemackoj i od tada se prosirio na celu Evropu i velikim delovima sveta gde se koristi RDS. Takodje je TA dostupan i u modernijem DAB+ (Digital Audio Broadcasting+) sistemu.