"Apelacioni sud potvrdio legalitet rukovodstva AKB"

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom su odbijeni kao neosnovani svi tužbeni zahtevi za poništaj izbora u Advokatskoj komori Beograda od 13. maja 2017. godine, na kojima je za predsednika komore izabran Jugoslav Tintor. Ovom pravosnažnom odlukom je potvrđena presuda Višeg suda u Beogradu i, kako saopštava AKB, stavljena tačka na pitanje legaliteta rukovodstva AK Beograda.

"Dakle, sud je zaključio da su na izbornoj skupštini 13.05.2017. godine svi organi AK Beograda izabrani na zakonit način", navodi se u saopštenju AKB.

Takođe se podseća da je Upravni odbor AKB na čijem je čelu Jugoslav Tintor vratio mandate advokatima Beograda radi provere sopstvenog legitimiteta i sproveo nove izbore za sve organe Komore 4. novembra 2018. na kojima glasalo više od 1.000 advokata.

Na tim izborima je Tintor ponovo izabran za predsednika komore sa ubedljivih 760 glasova.

U odluci suda se navodi da je u uslovima nepostojanja legitimnog Upravnog odbora jedino Skupština kao najviši organ komore mogla preuzeti ovlašćenja Upravnog odbora, da je Skupština sve odluke donela u skladu sa Statutom komore kojim je uređen izbor organa AKB, tako što je na svoje dve sednice održane, 8. i 23. aprila 2017, donela odluku da se izborna Skupština održi 13. maja 2017. godine.

Zbog toga je sud odbio sve tužbene zahteve za poništaj izbora koji su sprovedeni 13. maja 2017. godine, zaključivši da su tada izabrani legitimni organi AKB u skladu sa Statutom Komore, navodi se u saopštenju.

U sudskoj odluci se navodi i da je Upravni odbor AKB doneo odluku da se izborna skupština zakazuje za 10. jun 2017. godine bez potrebnog kvoruma za raspravljanje i odlučivanje, kao i da su u radu Upravnog odbora na sednici održanoj 20. marta 2017. godine učestvovali i članovi kojima su mandati poništeni pravosnažnim presudama Višeg suda u Beogradu P.21323/10 i P.21058/10.

broj komentara 0 pošalji komentar