Tri deteta nekima nije mnogo

Od otvaranja 2015. godine, u bolnici u Pasjanu, najvećem srpskom selu u Kosovskom Pomoravlju, rođeno je 413 beba a od početka ove godine 68. Koliko je ta bolnica važna za Srbe na Kosmetu, govori i podatak da se tamo leči oko 30.000 pacijenata.

Kamera je zabeležila prvi obrok novog člana porodice Bogdanović, najmlađeg stanovnika Kosovskog Pomoravlja. Rođena je sa tri kilograma i trista grama, u porodilištu Opšte bolnice u Pasjanu.

Majka Marija Bogdanović kaže da joj je to treća beba i da je sve dobro prošlo.

Na pitanje kako to da se sve više mladih u tom kraju odlučuje za treće dete, Marija kaže da tri deteta nije mnogo.

Od 2015. godine, kada je otvorena bolnica, rođeno je 413 beba.

"Na Kosovu i Metohiji jedino u Kosovskom Pomoravlju u 2018. zabeležen je skok porođaja u odnosu na 2017. Naše porodilje i bračni parovi ne moraju ići put Vranja ili Kosovske Mitrovice, ovde mogu dobiti sve što im je potrebno", ističe glavnih tehničar Sreten Trajković.

Na odeljenju ima oko dvadeset kreveta, kaže ginekolog dr Marina Jovanović. Ukazuje da imaju i operacionu salu gde se porođaj može završiti carskim rezom.

Imaju sve uslove, najsavremeniju opremu, koju je obezbedila Srbija. Nedostaje jedino aparat za ispitivanje sluha kod beba. Anesteziolog dr Ivan Jošanović ističe da su dobili iste aparate poput onih u centralnoj Srbiji.

Prvo je otvoreno porodilište, sa operacionom salom, zatim odeljenje pedijatrije, a nedavno i Interno odeljenje.

"Uslovi su odlični, imamo dobre aparate, dovoljno lekova za sada, nadamo se da ćemo nastaviti da radimo tim tempom", navodi načelnik Internog odeljenja dr Zoran Mihajlović,

Više je srpskih sela u Kosovskom Pomoravlju, u svima postoje ambulante, a u većim, poput Šilova i Raniluga, rade 24 sata.

Funkcioniše i služba kućnog lečenja, patronažna, za transfuziju, imaju opremljena vozila Hitne pomoći.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 26. jun 2019, 11:28) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Tito (Josip Broz Tito) veliki prijatelj Enver Hodze, za vreme njegovog carovanja, kumovao je svako deseto albansko dete na Kosovu, pored "ostalih" stvari sto je radio za Kosovo.