Život palijativnih pacijenata lakši uz "Belhospis"

Humanitarna organizacija "Belhospis" više od decenije brine o najtežim onkološkim bolesnicima. Finansiraju se isključivo iz dobrotvornih priloga i akcija. Pre godinu dana započeti radovi na prvom hospisu u Srbiji bliže se kraju.

Slavka Todorović boluje od karcinoma. Kako bi lakše podnela terapije, u Belhospis centru pravi nakit, peva i druži se.

"Ja dolazim stalno u centar, meni tako prija ovde, ovde sam kao da sam u raju, ovo je zemaljski raj", kaže Slavka. 

Zahvaljujući toj organizaciji, Slavki, kao i drugim palijativnim pacijentima, život je mnogo lakši – uz pomoć lekara, socijalnih radnika i volontera.

"U periodu od šest meseci uspeli smo takođe i da zbrinemo i pružimo negu preko 60 naših korisnika pacijenata i preko 120 članova porodica koji su dobili psiho socijalnu podršku", ističe Vera Madžgalj, direktorka "Belhospis" centra.

"Danas vidimo šta je moguće kada ima resursa, kad ima saradnje i iskrenih napora da pomažemo ljudima u najtežim trenucima života", navodi Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji.

Svake godine oko 20.000 ljudi u Srbiji umre od raka, a samo u Beogradu 6.000. Prema zvaničnim podacima, tek trećina poslednje dane provede u bolnici.

"Oni ne smeju biti diskriminisani zbog toga je jako važno otvaranje ovog prvog centra koji nije dovoljan, ali za početak treba da motivišemo da se ide dalje", kaže Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

"Verujem da ćemo nastaviti dalje da će ovo samo biti primer dobre prakse kako treba da radimo i kako treba da funkcionišemo", ističe Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Belhospis je osnovan u Beogradu pre 15 godina kao prvi centar za palijativno zbrinjavanje i medicinu.

broj komentara 0 pošalji komentar