Prvi "Erbasov" helikopter predat Srbiji

"Erbasov" helikopter H-145M, prvi od devet, stigao je u Srbiju i svečano je otkriven na početku Sajma naoružanja i vojne opreme u Beogradu. Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je novi helikopter prava lepotica i da je ponosan na našu zemlju, jer je izašla iz krize i postala pouzdan partner svetskim kompanijama poput "Erbasa".

Ključeve helikoptera predsedniku Aleksandru Vučiću svečano je uručio izvršni direktor "Erbasa" Bruno Evan.

Nakon toga, za komande letelice seo je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, ne skrivajući zadovoljstvo što će takva letelica biti u sastavu eskadrile srpske armije.

Reč je o višenamenskoj platformi koja se koristi za podršku specijalnim snagama.

Od devet helikoptera H-145M, koliko ih je naručeno, pet je za vojsku, a četiri za policiju.

Od pet letelica namenjenih za vojsku – tri će biti naoružane, a dve su predviđene za traganje i spasavanja i biće opremljene tako da će moći da prođu kroz oblake.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio da je ponosan na našu zemlju, jer je izašla iz krize i postala pouzdan partner svetskim kompanijama, poput "Erbasa", od kojeg je danas preuzela prvi od devet helikoptera H-145M.

Vučić je na sajmu naoružanja "Partner" rekao da je ukupna vrednost devet helikoptera koje nabavljamo od "Erbasa" 105 miliona evra i da Srbija svoje obaveze plaća bez dana kašnjenja.

Ukazao je da su helikopteri opremljeni različitom opremom i naoružanjem, te da je pet namenjeno za vojsku, a četiri za policiju.

Naručene su još tri "superpume", najbolji i najskuplji helikopteri, što je ukupno 12 "Erbasovih" helikoptera, rekao je Vučić i najavio da će biti još narudžbina za tu kompaniju.

"Mi ćemo ove godine dobiti više helikoptera nego što smo ih imali u naoružanju vojske i policije u prethodnim decenijama. Onda vam je jasno koliko je Srbija napredovala u finansijskom smislu i koliko može opreme da obezbedi", rekao je Vučić navodeći da je to važno u budućnosti i zbog vanrednih situacija, kao i zbog boljih uslova za očuvanje integriteta i odbrane zemlje. 

Zahvalio je izvršnom direktoru "Erbasa" što je prvi helikopter stigao na vreme i poručio i da će Srbija kao odgovorna država plaćati takođe sve na vreme i imati zadovoljstvo da i dalje sarađuje sa francuskom kompanijom.

Rekao je da je sa "Erbasom" uspostavljena dobra saradnja, a da je posebno značajno za nas da se uključi i "Moma Stanojlović", zbog rada sa "gazelom", sertifikata i jačanja naše dubinske strukture i mogućnosti za popravljanje i renoviranje naših helikoptera.

Za novi helikopter je rekao da je prava lepotica i da su građani to zaradili, a da će pomagati u poplavama, prevozu vatrogasaca, ljudi, za prevoz robe i druge namene.

"Mi ćemo ove i sledeće godine nabaviti 19 helikoptera, a zajedno sa dva od pre dve godine, biće ukupno 21 helikopter. Imamo nešto i odranije u policiji i vojsci", rekao je Vučić.

Sve smo ranije imali "na nula odsto od onoga što nam je bilo potrebno", dodao je Vučić.

Poručio je direktoru "Erbasa" da će Srbija nastaviti da naručuje i dodao da je važno da zemlja pritom ne ugrožava javni dug.

Predsednik kaže da će na kraju juna država imati od 350 do 400 miliona evra suficita, iako je bio očekivan minimalni deficit. "Sa 400 miliona evra znate šta sve možemo da kupimo. Želimo dodatno Vazduhoplovni zavod 'Momu Stanojlović' da osposobimo i kada podigne svoju snagu i kapacitete, onda će biti sve drugačije", dodao je Vučić.

A kada će "Moma" proizvoditi i delove za "Erbas" videćemo, samo da se mi prvo konsolidujemo, dodao je predsednik.

Evan: Dugoročna saradnja "Erbasa" sa Srbijom

Direktor kompanije "Erbas helikopters" Bruno Evan istakao je da je veoma zadovoljan što "Erbas" ima dugoročnu i globalnu saradnju sa našom zemljom.

Evan je pozdravio učesnike sajma i naglasio da "Erbas" slavi 50 godina postojanja i da je posebno zadovoljan što ujedno slave i veoma dobru dugoročnu saradnju "Erbas helikoptersa" i Srbije.

"Helikopter 'gazela H-145M', koji vidite ovde, pokazuje dugoročnu saradnju koja je pre 50 godina startovala sa 'gazelom', a sada je nedavno potpisan ugovor za helikoptere H-145M", rekao je Evan.

Kaže da je pre nekoliko meseci rekao predsedniku Vučiću da će uraditi sve što mogu da na vreme isporuče prvi helikopter i da se to upravo sada i desilo.

Evan je naglasio da su toj kompaniji veoma zadovoljni što mogu da doprinesu daljoj saradnji sa Srbijom, kao i da tu nisu u pitanju samo helikopteri, već da je reč o globalnoj kooperaciji sa Vazduhoplovnim zavodom "Moma Stanojlović", koji se kvalifikovao za održavanje "gazele" i H-145M. 

Dodao je da je reč i o saradnji u oblasti naoružanja.

"Zato što smo mi kupili sisteme koje vidite na ovim helikopterima, koji uključuju i srpsku vojnu opremu, koja je odgovarajuća i koja će doprineti izvoznom tržištu Srbije. Tako da je reč o globalnoj saradnji sa 'Erbasom' i veoma smo zadovoljni što 'Erbas' može da doprinese uspehu ovog projekta", naglasio je Evan. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво