Despot Stefan Lazarević i Mića Orlović dobijaju spomenike u Beogradu

Beograd će dobiti spomenik despotu Stefanu Lazreviću koji će se nalaziti na prostoru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve i Palmotićeve ulice, odlučeno je na sednici Skupštine grada. Spomenik Mići Orloviću biće podignut na inicijativu Radio televizije Srbije, a nalaziće se ispred zgrade Javnog servisa u Takovskoj 10.

Inicijativu za podizanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću pokrenuo je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, u svojstvu građanina.

Odbornici su usvojili i rešenje o obrazovanju odbora za podizanje tog spomenika.

Odlukom skupštine Grada Beograda spomenik će u glavnom gradu biti podignut i istaknutom televizijskom voditelju i novinaru Miloju Mići Orloviću.

Spomenik će biti podignut na inicijativu Radio televizije Srbije, a nalaziće se ispred zgrade Javnog servisa u Takovskoj 10, navodi se u obrazloženju odluke.

Odbornici su na sednici odlučili da spomenik bude i podignut Nikolaju Krasnovu, jednom od najznačajnijih ruskih arhitekata koji je svojim stvaralaštvom ostavio neizbrisiv trag u arhitekturi glavnog grada, odlučeno je na sednici Skupštine grada.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, spomenik će se nalaziti na Malom Tašmajdanu, neposredno naspram glavnog ulaza u zgradu Arhiva Srbije koja je jedno od znamenitih dela ruskog arhitekte.

Na sednici skupštine Grada odlučeno je i da će Bojanska ulica na Vračaru ubuduće nositi ime slavnog srpskog i jugoslovenskog glumca - Velimira bate Živojinovića.

Povodom obeležavanja tri godine od smrti Bate Živojinovića, kompanija "Borba", magazin "Bazar" i Goran Vesić, kao građanin gradske opštine Vračar, pokrenuli su inicijativu da jedna od ulica u toj opštini u opštini Vračar dobije naziv po Velimiru Bati Živojinoviću, rekla je predsednica Komisije za spomenik i nazive trgova i ulica Andrea Radulović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво