Despot Stefan Lazarević i Mića Orlović dobijaju spomenike u Beogradu

Beograd će dobiti spomenik despotu Stefanu Lazreviću koji će se nalaziti na prostoru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve i Palmotićeve ulice, odlučeno je na sednici Skupštine grada. Spomenik Mići Orloviću biće podignut na inicijativu Radio televizije Srbije, a nalaziće se ispred zgrade Javnog servisa u Takovskoj 10.

Inicijativu za podizanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću pokrenuo je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, u svojstvu građanina.

Odbornici su usvojili i rešenje o obrazovanju odbora za podizanje tog spomenika.

Odlukom skupštine Grada Beograda spomenik će u glavnom gradu biti podignut i istaknutom televizijskom voditelju i novinaru Miloju Mići Orloviću.

Spomenik će biti podignut na inicijativu Radio televizije Srbije, a nalaziće se ispred zgrade Javnog servisa u Takovskoj 10, navodi se u obrazloženju odluke.

Odbornici su na sednici odlučili da spomenik bude i podignut Nikolaju Krasnovu, jednom od najznačajnijih ruskih arhitekata koji je svojim stvaralaštvom ostavio neizbrisiv trag u arhitekturi glavnog grada, odlučeno je na sednici Skupštine grada.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, spomenik će se nalaziti na Malom Tašmajdanu, neposredno naspram glavnog ulaza u zgradu Arhiva Srbije koja je jedno od znamenitih dela ruskog arhitekte.

Na sednici skupštine Grada odlučeno je i da će Bojanska ulica na Vračaru ubuduće nositi ime slavnog srpskog i jugoslovenskog glumca - Velimira bate Živojinovića.

Povodom obeležavanja tri godine od smrti Bate Živojinovića, kompanija "Borba", magazin "Bazar" i Goran Vesić, kao građanin gradske opštine Vračar, pokrenuli su inicijativu da jedna od ulica u toj opštini u opštini Vračar dobije naziv po Velimiru Bati Živojinoviću, rekla je predsednica Komisije za spomenik i nazive trgova i ulica Andrea Radulović.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 10. jul 2019, 08:50) - populus [neregistrovani]

konkurs

Da bi spomenici bili kvalitetni jedini način je raspisivanje javnog vajarskog konkursa. To kod nas iz poznatih razloga nije praksa, pa su nam i spomenici jadni...