Crkva u Novom Brdu, nasleđe ili politika

Pravoslavnu Crkvu Svetog Nikole u Novom Brdu privremene prištinske vlasti žele da pretvore u trobrodnu baziliku. Marko Popović, arheolog, koautor monografije "Crkva Svetog Nikole – katedrala grada Novog Brda", navodi za RTS da je namera kosovskih vlasti da pravoslavnu crkvu pretvore u trobrodnu baziliku.

Marko Popović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a upozorio da je investitor – nemačka vlada dala određena sredstva Arheološkom institutu u Prištini da obavi konzervatorske radove i rekonstrukciju.

"Oni su pare uzeli, lansirali priču da je u pitanju katolička katedrala i krenuli su da preoblikuju ostatke na terenu u trobrodnu baziliku što je vrhunski falsifikat kad je u pitanju spomeničko nasleđe. To je nešto što je netačno i neprihvatljivo i takav projekat ne sme da se realizuje. U pitanju je krstoobrazni hram, a ne trobrodna bazilika", objašnjava Popović. 

Dodaje da Arheološki institut iz Prištine nije ni smeo da radi ništa na tom prostoru jer je po Ahtisarijevom planu Novo Brdo jasno označeno kao srpski spomenik kulture.

"Oni nisu tražili nikakvu saglasnost, nisu imali projekat i oni su napravili jednu diletantsku intervenciju kojom su teško oštetili ostatke crkve. Oni su crkvu hteli da prikažu kao trobrodnu baziliku što ona naravno nije i podignu stubove, čak su na jednom stubu umesto kapitela na jednom stubu stavljena je baza. Njima je bilo glavno da se crkva proglasi za katoličku, da ne predstavlja deo srpskog duhovnog i kulturnog nasleđa i da se onda poveže sa činjenicom da ima i Albanaca katolika", objašnjava Popović.

Navodi da je radeći na Kosovu i Metohiji snimio ostatke konzervirane Crkve Svetog Nikole i sve ono što je video na licu mesta dokumentovao i dodaje da je taj matirijal poslužio da se činjenično odgovori o istoriji Crkve Svetog Nikole u Novom Brdu.

"Kada je rukopis bio gotov i kada je bila gotova cela tehnička dokumentacija, kolega Bjelić i ja smo to ponudili Republičkom zavodu, koji je prihvatio da to izda i naše Ministarstvo kulture je to finansiralo kao dvojezično izdanje. To je jako dobro jer smo išli u susret događaju i ovo što se desilo, to falsifikovanje nas nije iznenadilo i mogli smo da odgovorimo – naučnom argumentacijom o faktografiji činjenicama Crkve Svetog Nikole", objašnjava Popović.

Negira glasine da je na tom mestu postajao katolički hram i ističe da Crkva Svetog Nikole u Novom Brdu predstavlja kariku koja povezuje starije spomenike srpskog graditeljstva sa spomenicima, crkvama podignutim u moravskim oblastima.

"Ona je za nas u naučnom smisli izuzetno važna jer predstavlja jednu izgubljenu kariku u genezi srpskog sakralnog graditeljstva. Ona sadrži sa jedne strane nasleđe koje je povezuje po načinu građenja sa Dečanima i Svetim Arhengelima, a sa druge strane po inovacijama koje se pojavljuju ona je preteča onoga što će se desiti u oblastima moravske Srbije", objašnjava Popović.

Izražava nadu da će intervenisati episkop Teodosije da se pokaže da je crkva srpsko duhovno središte.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво