Kako sanirati štetu na usevima nakon nevremena

Poljoprivrednike koji se jedva oporavljaju od poplava pre dvadesetak dana, zadesilo je novo nevreme. U selima opština Gornji Milanovac i Čačak, grad, ponegde veličine kokošjeg jajeta, naneo je veliku štetu i na snazi je vanredna situacija u Ivanjici, Kniću, Gornjem Milanovcu i Čačku. Posledice se saniraju i procenjuje šteta. Grad ponegde veličine teniske loptice, naneo je štete u vočnjacima i plastenicima u selima Družetići, Kamenica, Gojna Gora i deo Pranjana. Stradali su zasadi maline, kupine, jabuke, kajsije, kukuruz i povrće na otvorenom. Nekim meštanima grad je oštetio krovove objekata.

Milan Lukić, direktor Instituta za za voćarstvo u Čačku navodi da poljoprivrednici nakon nevremena moraju da preduzmu sve mere zaštite od bolesti kako bi se preostali rod spasio.

"Na području Zapadne i Centralne Srbije imali smo velike štete, u pojedinim zasadima štete nisu samo na plodovima već se ogledaju i na stablima, pogotovo na mladim stablima. Veoma je važno da voćari što je pre moguće, nakon dejstva grada, po mogućstvu do 12 časova nakon nevremena preduzmu odgovarajuće mere zaštite od bolesti kako bi se sprečile infekcije i gljivična oboljenja u zasadima, pre svega koštičave vrste voćaka ali i malina", objašnjava Lukić.

Savetuje voćarima da primenjuju redovne i odgovarajuće mere nege zasada uz određenu količinu aminokiselina i fitohormona, kako bi podigli imunološki sistem biljki i pomogli im da se izbore sa negativnim vremenskim uslovima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво