Beograd jedina prestonica u Evropi bez prečistača otpadnih voda

U Evropsku uniju Srbija neće moći ako ne uloži ozbiljna sredstva u prečišćavanje otpadnih voda. To je jedan od prioriteta u ispunjavanju kriterijuma za poglavlje 27. Procenjuje se da nam je potrebno oko pet milijardi evra. I tamo gde ima prečistača, u svega četiri grada, mnogo toga nedostaje da bi se potpuno sprečilo zagađenje.

Subotički prečistač jedini u Srbiji, osim što prerađuje otpadne vode, od mulja koji ostaje proizvodi struju za postrojenje. Radi pola veka, ali bolje otkako je novcem iz evropske kase osposobljen da uklanja opasne supstance poput azota, koji uništava Palićko jezero.

"Nizvodno od našeg prečistača, voda je sve providnija i providnija. Nažalost u četvrtom sektoru gde je turizam, taj rezultat još se ne vidi", navodi Čaba Šanta iz JKP "Vodovod i kanalizacija" u Subotici.

U to se uverila ekipa RTS-a, ali ne čudi kad svako treće okolno domaćinstvo nema kanalizaciju. Slično je i u Šapcu, gradu koji se bori i sa industrijom, u nastojanju da savremenim prečistačem otpadnih voda sačuva Savu. Nemaju liniju za mulj.

"Sa muljem se borimo tako što nađemo operatera koji može adekvatno da zbrine mulj. Tako je bilo u protekle dve godine, a verujem da će tako biti i ove godine. Prošle godine smo zaključili ugovor sa jednom firmom koja preuzima mulj na našem postrojenju i izvozi ga u Mađarsku, i to nas košta", objašnjava Danijela Lovrin Gavrilović, direktorka JKP "Vodovod" u Šapcu.

U tretman otpadnih voda slilo se više od 40 odsto donacija, ali deo tog novca trošimo zbog loših navika. Bacamo u kanalizaciju šta stignemo.

"Najveći problem svuda u svetu, pa i kod nas su vlažne maramice koje su bionerazgradive. Kao takve one predstavljaju najveći problem za tehnološki proces i za svu opremu – mehaničke rešetke, a najviše za ventile i pumpe", objašnjava Rajko Šušić, šef Postrojenja za preradu otpadnih voda u Šapcu.

Evropska direktiva je da sva naselja sa više od 2.000 stanovnika imaju prečistač. Imamo ih svega 37 u celoj zemlji i oko 130 za industrijske vode, a svaki ima širi značaj, pa i šabački prečistač.

"On je značajan i za Beograd, jer Beograd tako dobija čistiju Savu, svi oni nizvodno od Šapca su na dobitku, navodi Trifun Drobnjak iz Šabačkog ekološkog pokreta.

Nažalost, Beograd je jedini glavni grad u Evropi koji nema prečistač otpadnih voda.

broj komentara 29 pošalji komentar
(utorak, 25. jun 2019, 20:15) - Vrsac [neregistrovani]

Srbiju treba Modernizovati, Sistematizovati i Strukturirati!

Trebalo je objasniti ovim dezurnim dusebriznicima, koji "sve znaju" da je razlog zasto bi Beograd obavezno morao imati precistac vode taj, da je Beograd, kao najveci grad ne samo u Srbiji, nego i na Balkanu i najveci zagadjivac voda!!! Inace, ti precistaci rade u sistemu sa svim precistacima a ne kao autonomno izolovane jedinke. Sto vise kvalitetnih precistaca, to je vise dobre vode i tamo gde precistaca nema! Srbija nema problema samo za zastarelim sistemima prteciscavanja vode, nego i sa infra strukturom ( cevima i kanalima za vodu!) !

(utorak, 25. jun 2019, 18:02) - anonymous [neregistrovani]

100% za čistu Srbiju

Samo da vam dam jednu cinjenicu. U Slavonskom Brodu (Hr) nakon izgradnje precistaca otpadnih voda... (Sada u Savu tece bistra voda a ne smrdljiva kanalizacija) nas 5 clanova je u zgradi placalo vode mjesecno oko 50e, 10 i vise po clanu. nikada nitko 1 litru nije izneo iz zgrade. Basta pranje auta itd.....To sto Eu izgradi...valja i vratiti....ali sam i dalje 100% za ekologiju! Sada zivimo u Ns. Gdje nas 5 neplacamo ni 10e mjesecno. Do kada, vidicemo

(utorak, 25. jun 2019, 17:09) - anonymous [neregistrovani]

Sta je to

Za nas nista Par milijardi evra ogledajte na TV-u kako izgleda Drina od plastike Ma da ne pricam Eh Srbi Srbi

(utorak, 25. jun 2019, 15:52) - pero [neregistrovani]

Sramota

Sta ce nama cista voda, imamo dosta Tenkova,Topova i Lopova.

(utorak, 25. jun 2019, 14:40) - anonymous [neregistrovani]

aha

zato srbiju zovu romaland, sada mi je jasno zasto.

(utorak, 25. jun 2019, 14:22) - anonymous [neregistrovani]

Малоумност

Успели смо да загадимо сваку реку , сваки поток, свако језеро у Србији. Погледајте само бивше потоке у Београду из којих се некада могла пити вода а сада сирова канализација. Нехат и срамота. О ваздуху да не говоримо. Свест и просвећеност појединца а тиме и друштва нам је на јако ниском нивоу. После се питамо откуда оволико болести и поремећаја. Стварно?

(utorak, 25. jun 2019, 14:20) - pereee [neregistrovani]

ajmooo

sve pare sad dati za precistac u beogradu.

(utorak, 25. jun 2019, 13:24) - anonymous [neregistrovani]

Muja

Beograd na otpadmim vodama
Ajd jos malo da se zaduzimo da uradimo i to!

(utorak, 25. jun 2019, 12:57) - anonymous [neregistrovani]

Ana

Da ljudi ne bacaju sve i svasta gde god stignu...a takvi najcesce i najvise kukaju kako je sve prljavo i drzava nista ne radi povodom toga. Za sve su drugi krivi a niko ne očisti prvo ispred svog dvorišta

(utorak, 25. jun 2019, 12:38) - Sasa [neregistrovani]

Bravo

Koliko smo u svemu zaostali pa to je sramota jedna. Zaostali na delima, zaostali u razmisljanju... Banana republika.