Da se šahtovi i slivnici održavaju, šteta bi bila manja

Dan nakon pljuska koji je poplavio brojne ulice i stotine zgrada u Beogradu sanira se šteta. U gradskim službama kažu da je sva raspoloživa mehanizacija na terenu i da rade najbrže što mogu. U prethodna tri dana samo jednoj osiguravajućoj kući podneto je više od 100 zahteva za nadoknadu štete.

U Aleksinačkih rudara na Novom Beogradu voda je juče dostizala visinu od metar i po. Poplavljena je i ulica i zgrade.

Jedna od stanarki Ana Anđelić kaže da su podrumi i dalje puni vode, a ljudima koji žive u prizemlju uništen je nameštaj.

Devet porodica živi u vešernicama u Aleksinačkih rudara 59. I kad je mnogo manje padavina domovi im budu poplavljeni. Juče je voda dostizala pola metra u stanu Zorice Božić. Za pet dana, tri puta je poplavljen.

"Za dva minuta sve je bilo pod vodom, iz kupatila je izlazila, kanalizacija – isto. Strava", priča Zorica.

Ovaj deo Novog Beograda nalazi se ispod nivoa Save i Dunava. Da se šahtovi i slivnici redovno održavaju – poplave ne bi bile toliko česte. U petak je otvoren nalog da Vodovod očisti zapušene slivnike, ali stanari kažu da radnici još nisu izašli na teren.

Jedna od zgrada, tako, nema struju jer je voda stigla i do elektroinstalacija. Ima nekoliko stotina zgrada u Beogradu koje se danas bore sa problemima, kažu u Udruženju profesionalnih upravnika. Ne rade liftovi, voda se nije svuda povukla, a nije lako ni prijaviti problem.

"Ja sam u jednom trenutku bio 54. na redu da prijavi problem. Pedeset minuta sam čekao da bih prijavio neispravnost lifta zbog posledica vađenja vode iz okna lifta. Pre tri meseca je prijavljeno da se izvrši redovno čišćenje kišnih kolektora. Ali, pošto Stambeno ima mnogo prijava, ne mogu da stignu i to se sve svodi na hitne intervencije, zagušenje cevi", ističe predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograd Ljubiša Banalačaki.

U gradskim službama kažu da je sva raspoloživa mehanizacija na terenu i da rade najbrže što mogu.

Najviše zahteva za nadoknadu štete iz četiri opštine

U prethodna tri dana samo jednoj osiguravajućoj kući podneto je više od 100 zahteva za nadoknadu štete.

Sonja Marić iz jedne osiuguravajuće kuće kaže da najveći broj prijava stiže iz četiri opštine – Zemuna, Novog Beograda, Čukarice i Palilule.

Poplavljena je i kultna knjižara "Geca Kon". Oštećene su najvrednije knjige.

Direktor preduzeća "Prosveta" Dragan Milenković je rekao da se u tom delu knjižare nalazi biblioteka "Prosvete", stara izdanja i magacin knjiga, onih koje se prodaju u knjižari.

U knjižari dodaju da niko od nadležnih još nije reagovao. I ovo nije prvi put, sa svakom jačom kišom voda stiže i do knjižare. Navode da se voda sliva iz pozorišta "Boško Buha". Oštećena su im i dva potporna stuba, koji drže celu zgradu.

Meteorolozi i za večeras najavljuju obilne padavine. Nije malo Beograđana koji sa strepnjom gledaju u nebo. A i kada se voda povuče, ostaje talog – višegodišnje nebrige i nemara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво