Dezinfekcija i suzbijanje komaraca na poplavljenim delovima Palilule

Ekipa Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju započela je dezinfekciju poplavljenih objekata i suzbijanje komaraca i larvi na levoj obali Dunava, na teritoriji beogradske opštine Palilula. Nevreme koje je pogodilo teritoriju Beograda u poslednja 24 časa najveću štetu pričinilo je žiteljima Borče, Ovče i Koteža.

Direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju dr Dragana Despot apelovala je na građane da i sami učine ono što mogu – na prvom mestu da očiste kanale i uklone stajaću vodu iz svojih domaćinstava i okućnica.

"Već od jutros naše ekipe su na terenu i angažovane su na suzbijanju odraslih formi komaraca, a tokom dana 24 ekipe rade na larvicidnom tretmanu velikih vodenih površina. Istovremeno, počela je i podela larvicida u obliku tableta građanima kako bi se suzbile larve koje mogu da se formiraju u septičkim jamama", rekla je dr Despot na konferenciji za novinare.

Objasnila je da je veona važno da građani isušuju sve površine u svojim dvorištima jer i mala količina vode pogoduje ženkama komaraca da polažu jaja. Takođe, potrebno je oblačiti široku i svetlu odeću, uz obavezno prskanje zaštitnim sredstvima po otvorenim delovima tela. Efikasne su i mreže na prozorima.

"Zavod tretira javne površine, ali građani mnogo mogu da učine u sopstvenim dvorištima kako se ne bi dodatno uvećavao broj komaraca", istakla je dr Despot.

Naglasila je i važnost prevencije i najavila dodatna sredstva za suzbijanje komaraca. Takođe je objasnila građanima da poplavljeni objekti treba najpre da se očiste, nakon čega će ekipe Zavoda izaći na teren da ih dezinfikuju.

Pomoćnik direktora dr Branislav Pešić precizirao je da je već danas podeljeno više od 2.100 kutijica sa tabletama za suzbijanje larvi komaraca u mikrožarištima, prvenstveno u septičkim jamama.

"Tablete su besplatne, ima ih šest u svakoj kutiji, a dele ih naše ekipe 'od vrata do vrata'. Dovoljno je da se tableta samo stavi u toaletnu šolju, pusti voda i ona će otići pravo u septičku jamu, gde će veoma efikasno delovati. Osim toga, mogu se koristiti i na drugim mikrožarištima, to jest gde se voda zadržava neko vreme", istakao je Pešić.

Precizirao je da je dovoljno da se jedna tableta ubaci jednom mesečno i dodao da je ovaj oblik larvicida pogodan i za kućne fontane ili stare bazene.

Nevreme koje je pogodilo teritoriju Beograda u poslednja 24 časa najveću štetu pričinilo je žiteljima Borče, Ovče i Koteža. U naseljima na levoj obali Dunava palo je oko sto litara kiše po metru kvadratnom. Izlile se i septičke jame. Vatrogasna spasilačka ekipa tokom noći imala je 80 intervencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво