Posledice nevremena u Beogradu – poplavljeni vrtići, ekipe na terenu

Zbog obilnih padavina koje su pogodile Beograd najvećih problema bilo je na teritoriji opštine Palilula, tačnije u naseljima Borča, Ovča, Krnjača i Kotež. Tamo su na terenu pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, aktiviran je i tim za ispumpavanje vode sa pumpama velikog kapaciteta. Noćas je zasedao krizni štab Skupštine grada Beograda. Saopšteno je da je 20 vrtića poplavljeno i da je 6.000 domaćinstava bilo bez struje. Auto-put je na sat vremena bio blokiran zbog ogromne količine vode, gradske ulice u pojedinim trenucima izgledale su kao reke.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije u prestonici su intervenisali 37 puta. Iz poplavljenih objekata spaseno je 12 osoba.

Zbog obilnih padavina, voda je preplavila okretnicu tramvaja u Bloku 45. Ekipe GSP-a jutros su uspele da normalizuju tramvajski saobraćaj.

U naselju Borča iz poplavljenih kuća spaseno je sedam osoba. Tamo je palo najviše kiše po kvadratnom metru – čak 100 litara.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je leva strana Dunava kritična i da su službe celu noć bile na terenu i da svi daju svoj maksimum.  

Ističe da ekipe na terenu prave kanale kojima će se evakuisati voda. Navodi da je preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija" imalo 275 intervencija na terenu i da su se rešavali najhitniji problemi. 

Radojičić ističe da ovoliko vode za tako kratak period nije palo ni 2014. godine. Istakao je i probleme nivelacije terena i neplanske gradnje bez kanalizacione mreže koji su, uz klimatske promene, izazvali nevolje za građane. 

Poručio je građanima da će gradske službe dati maksimum da se u kratkom periodu reše svi problemi i da se drenira teren. Nakon toga će uslediti kontrola javnog zdravlja i plan dezinfekcije i deratizacije, a eventualno i uništavanje komaraca.  

Govoreći o poplavama na auto-putu, Radojičić je rekao da su zbog ogromnih padavina dve crpne stanice ispale iz funkcije i da, kada su one ponovo profunkcionisale, situacija se vratila u normalu.  

Prema rečima gradonačelnika, četiri trafostanice na Novom Beogradu ne rade, a noćas nije radilo devet. Nada se da će uskoro u funkciju biti vraćene i te četiri. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво