Posledice nevremena u Beogradu – poplavljeni vrtići, ekipe na terenu

Zbog obilnih padavina koje su pogodile Beograd najvećih problema bilo je na teritoriji opštine Palilula, tačnije u naseljima Borča, Ovča, Krnjača i Kotež. Tamo su na terenu pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd, aktiviran je i tim za ispumpavanje vode sa pumpama velikog kapaciteta. Noćas je zasedao krizni štab Skupštine grada Beograda. Saopšteno je da je 20 vrtića poplavljeno i da je 6.000 domaćinstava bilo bez struje. Auto-put je na sat vremena bio blokiran zbog ogromne količine vode, gradske ulice u pojedinim trenucima izgledale su kao reke.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije u prestonici su intervenisali 37 puta. Iz poplavljenih objekata spaseno je 12 osoba.

Zbog obilnih padavina, voda je preplavila okretnicu tramvaja u Bloku 45. Ekipe GSP-a jutros su uspele da normalizuju tramvajski saobraćaj.

U naselju Borča iz poplavljenih kuća spaseno je sedam osoba. Tamo je palo najviše kiše po kvadratnom metru – čak 100 litara.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je leva strana Dunava kritična i da su službe celu noć bile na terenu i da svi daju svoj maksimum.  

Ističe da ekipe na terenu prave kanale kojima će se evakuisati voda. Navodi da je preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija" imalo 275 intervencija na terenu i da su se rešavali najhitniji problemi. 

Radojičić ističe da ovoliko vode za tako kratak period nije palo ni 2014. godine. Istakao je i probleme nivelacije terena i neplanske gradnje bez kanalizacione mreže koji su, uz klimatske promene, izazvali nevolje za građane. 

Poručio je građanima da će gradske službe dati maksimum da se u kratkom periodu reše svi problemi i da se drenira teren. Nakon toga će uslediti kontrola javnog zdravlja i plan dezinfekcije i deratizacije, a eventualno i uništavanje komaraca.  

Govoreći o poplavama na auto-putu, Radojičić je rekao da su zbog ogromnih padavina dve crpne stanice ispale iz funkcije i da, kada su one ponovo profunkcionisale, situacija se vratila u normalu.  

Prema rečima gradonačelnika, četiri trafostanice na Novom Beogradu ne rade, a noćas nije radilo devet. Nada se da će uskoro u funkciju biti vraćene i te četiri. 

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. jun 2019, 12:32) - anonymous [neregistrovani]

eih sad...

nije bitna kolicina vode koja padne , kako tako moze neko da kaze...da li ti imas prestavu koliko je 100 litara vode po kvadratu pa puta neznam koliko kvadratnik kilometara, lako je samo komenatrisati i iznositi svoja licna misljenja, do sad tolikih problema nije bilo, znaci da je funcionisalo e sad ne mozes nikog kriviti zbog tolikih padavaina i jednostavno nema krivca za to...

(ponedeljak, 24. jun 2019, 11:25) - anonymous [neregistrovani]

Istina

Istina je da smo nemarni po pitanju održavanja kanala i kanalizacije ali je isto tako istina da ni jedna kanalizacija ne može da primi u momentu ovoliku količinu vode i da krivicu ne treba svaljivati na ove ljude koji se maksimalno trude da prevazidju problem . Živim na zapadu i ovde se iste te stvari desavaju jer u vreme pravljenja tih kanalizacija niko nije mogao da predvidi ovolike padaline u ovako kratkom vremenskom periodu.

(ponedeljak, 24. jun 2019, 10:15) - anonymous [neregistrovani]

Bolje sprečiti,nego lečiti

Da Vama ja nešto kažem : Vi i Vaše službe trebalo bi da pre nevremena izadju iz kancelarija i iskontrolišu kišnu kanalizaciju ,propuste, rigole ,rešenke itd . Nije opravdanje u velike količine kiše koja padne !!!!!

(ponedeljak, 24. jun 2019, 10:14) - Mile [neregistrovani]

Rekordi.

Nastavljamo da pravimo najveće rezultate u novijoj istoriji Srbije. Ovaj put u nivou vode.

(ponedeljak, 24. jun 2019, 08:41) - Radonja [neregistrovani]

kontrola

I " bice sve pod kontrolom", kazace Vesic

(ponedeljak, 24. jun 2019, 08:33) - Saveta [neregistrovani]

Potop

Baš su se pripremili!

(ponedeljak, 24. jun 2019, 08:14) - Maja [neregistrovani]

Ma sve je bilo pod kontrolom

Reče Vesić.