Tri kandidata za jedan indeks na Stomatološkom fakultetu u Beogradu

Izlazak na prijemni ispit košta različito, a za pojedine fakultete bilo je potrebno izdvojiti čak 14 hiljada dinara.Tradicionalno - najveće interesovanje je za fakultete medicinske struke, Fakultet organizacionih nauka, ETF, ali i za Mašinski fakultet.

I kod ovogodišnjih budućih brucoša - trema, uzbuđenje, vaganje između saveta odraslih, perspektivnosti studija i sopstvenih želja. 

Na Beogradskom univerzitetu - interesovanja, kažu, slična kao i prethodnih godina, ali ima i iznenađenja. 

"Evo, možda je to malo iznenađenje da je najveći broj kandidata prema raspoloživim mestima na Stomatološkom fakltetu, tu je preko tri kandidata za jedno mesto. Mašinski fakultet ove godine veoma blizu po broju zainteresovanih kandidata, blizu Elektrotehničkom", kaže Petar Bulat, prorektor za nastavu, Univerzitet u Beograd. 

Najveći broj kandidata prijavio se na Fakultet organizacionih nauka.

"Interesovanje je jako veliko, kandidat koji će se boriti da dobije indeks od ukupno 820 studenata koliko primamo ove školske godine.  Diplomirani inženjeri Falulteta organizacionih nauka maltene od treće, četvrte  godine nalaze posao što je nešto, što je jako divno, jer imamo činjenicu da kad diplomiraju, odmah dobijaju posao", kaže Milija Suknović, dekan FON-a. 

Na pet fakulteta u Beogradu - od ove godine - skuplje školarine. Na Saobraćajnom fakultetu od ove godine je 108 hiljada. 

"To je prvi put posle 10 godina, ranije je bilo 90 hiljada. Ima više razloga za to. Jedan od glavnih razloga je što smo puno ulozili u nova učila, to su novi simulatori, nove laboratorije, novi pristup učenju koji je jedistven na svetu i daje vrlo kvalitetno obrazovanje", kaže Petar Mirosavljević, prodekan za studije Saobraćajnog fakulteta. 

Na niškom univerzitetu školarine nisu menjane. Najveća konkurencija biće na Elektronskom, Filozofskom i Medicinskom fakultetu.

"Na Filozofskom za određene grupe, psihologija i anglistika, kada je u pitanju Elektronika - najverovatnije zbog IT, a na Medicinskom - interesovanje za medicinu i farmaciju i stomatologiju", kaže Vlastimir Nikolić, prorektor Univerziteta u Nišu.

Za medicinske smerove - u Kragujevcu biće još oštrija trka za indeks. 

"Taj broj višestruko prevazilazi broj predviđenih mesta. Na stomatoligiji je 4 : 1, medicini 6 : 1, i na farmaciji 2, 2 i po prema 1", kaže  Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

Na državnim i privatnim fakultetima kao i visokim školama, ove godine ima mesta za 50.000 studenata. Od toga - na Beogradskom univerzitetu - za 15.450 brucoša.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво