Grad se sručio na Banat i kod Gornjeg Milanovca, vanredno u Čačku

U selu Družetići kod Gornjeg Milanovca grad je pričinio štetu u voćnjacima, a oštećeni su neki crepovi i plastenici. Nevreme je zahvatilo i deo teritorije Grada Čačka, pa je proglašena vanredna situacija. Na jugu Banata pao je grad veličine teniske loptice. U delovima Kragujevca nastale bujice na ulicama. U Beogradu pada jaka kiša i grmi.

U suvoborskom selu Družetići kod Gornjeg Milanovca, oko 14.30 grad je za petnaestak minuta pričinio štetu u voćnjacima, a oštećeni su neki crepovi i plastenici.

Neke gradljike su, prema rečima meštana Družetića, bile veličine teniske loptice.

U Štabu za vanredne situacije Opštine Gornji Milanovac potvrdili su za RTS da se grad sručio i u selima Gojna Gora i Kamenica.

Procena štaba je da su komadi leda ponegde imali prečnik i do šest centimetara.

Nevreme je zahvatilo i deo teritorije Grada Čačka, pa je grad veličine teniske loptice zabeležen i u selu Gornja Gorevnica, Miokovcima, Lipnici, Viljuši.

Pored štete na usevima, grad je oštetio i crepove na objektima, a ima štete i na automobilima.

Gradonačelnik Čačka je, na predlog Gradskog štaba za vanredne situacije, doneo odluku o proglašenju vanredne situacije na celoj teritoriji grada.

Bratislav Zečević, načelnik gradskog Štaba za vanredne situacije Čačka rekao je da su vanrednu situaciju proglasili jer se Čačak nalazi u crvenoj meteo zoni.

"Sve mašine moraju nam biti dostupne dok traje vanredna situacija", rekao je Zečević.

U pojedinim delovima Kragujevca već su nastale bujice na ulicama, kišna kanalizacija se izlila.

Kragujevac – poplavljena dvorišta, kuće i ulice  

Jaka kiša, pogodila je Kragujevac i napravila velike probleme, uglavnom u obodnim delovima grada. Poplavljene su i ulice u nižim predelima Kragujevca, ali je nastala šteta, efikasnim radom svih službi, dobrim delom, već sanirana. Niko od građana nije bio ugrožen.

Za samo jedan sat, palo je oko 40 litara kiše po metru kvadratnom. Kišna kanalizacija i kanali, nisu mogli da prime toliku količinu vode, koja je prodrla u dvorišta, kuće, poslovne objekte, osnovnu školu.

"Voda je bila nekih 60, 70 santimetara, velikom brzinom je navirala. Nešto što smo mogli da spasimo, spasili smo, uglavnom sve je ugroženo", ispričao je Ivan Janković iz Grošnice.

Dragana Mijović, direktorka Osnovne škole "Natalija Nana Nedeljković" navela je da je brzom intervencijom vatrogasne brigade, voda ispumpana iz podrumskih prostorija.

Pretpostavlja, kaže, da je i sprečeno prodiranje vlage u učionice.

Najveće štete su u naseljima Grpšnica, Beloševac, Erdeč, Ždraljica, Ilićevo. Sa neasfaltiranih ulica, voda je nanela tampon na glavne saobraćajnice.

"U određenom trenutku došlo je do otežanog kretanja na ulicama prvog prioriteta, međutim, verujte, munjevitom brzinom, smo sve to otklonili", istakao je Zoran Kočović, načelnik Uprave za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Kočović dodaje da su službe normalizovale saobraćaj i život u samom gradu Kragujevcu.

"Mislim da ćemo se fokusirati nakon ovoga što se večeras desilo baš na ove ulice koje su najugroženije i da ćemo, verovatno, sva sredstva potrošiti za to", rekao je gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić.

Kompletna mehanizacija i ljudstvo kragujevačkog komunalnog sektora i dalje je u stanju pune pripravnosti i tokom noći radiće na saniranju posledica nevremena.

Najavljeno nevreme stiglo je i u Vojvodinu.

Na jugu Banata pao je grad veličine teniske loptice. Kako je objavila Vojvodina Meteo, oko 16 sati pao je grad u mestima Janošik, u Banatu, kao i u Ilandži i Novom Kozjaku.

U Beogradu pada jaka kiša i grmi, a voda otežava saobraćaj na auto-putu.

Nevreme, praćeno jakom kišom pomešanom sa sitnim gradom, grmljevinom i munjama, zadesilo je večeras delove Pomoravskopg okruga, a najviše Despotovac, delove Ćuprije i Jagodine.

Glavom ulicom Despotovca teče reka, a voda je ušla u podrume desetine kuća, izjavio je meštanin Despotovca, koji pokušava da spreči dolazak velike količine vode sa železničke pruge u dvorište njegove kuće.

Na državnom putu Drugog reda, Despotovac-Ćuprija mnogo je vode, a bujica sa okolnih njiva, koje su gotovo sve pod vodom, na put su mestimično nanele veliku količinu zemlje, mulja i kamenja.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je ranije na lokalnu pojavu jakih pljuskova sa gradom i olujnim vetrom od danas do 25. juna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво