Droga se krije u osveživačima prostora i pakovanjima za slatkiše, 15 novih supstanci

U nedelji za nama, policajci iz Kruševca i Kraljeva zaplenili su više od 20 kilograma marihuane i uhapsili osobu u čijem je autu pronađena droga. U Smederevu je otkrivena improvizovana laboratorija za uzgoj marihuane i zaplenjeno više od kilograma te droge. Uhapšene su dve osobe. Iz Ministarstva zdravlja najavljuju da Srbija planira da donese nacionalni program za prevenciju upotrebe droga koji će definisati ulogu svih nadležnih institucija.

Jelena Janković iz Ministarstva zdravlja kaže za RTS da su tribinama radili na jačanju i podizanju svesti mladih o štetnosti upotrebe droge.

"Nakon godinu dana rada komisije koju je formirala Republika Srbija mi smo uz jedan zaista naporan i kontinuirani rad sa učenicima uspeli da obezbedimo tribine za učenike na kojima smo radili na jačanju i podizanju svesti mladih o štetnosti upotrebe droga", rekla je Jankvićeva.

Dodaje da su tribine bile usmerene i na podizanje svesti roditelja kako da prepoznaju problem upotrebe droga kod mladih i na koji bi način trebalo postupe u slučaju da primete neki problem.

"Zadovoljni smo rezultatima kroz rad timova koji su vrlo posvećeno radili. Održali smo predavanje za 36.000 učenika, 7.000 nastavnika i 3.000 roditelja", kaže Jankovićeva.

Jankovićeva naglašava da će mladi koji imaju problem sa drogom moći da se obrate centru za lečenje maloletnika.

"Ministarstvo zdravlja je prvi put za poslednjih nekoliko godina formiralo centre za lečenje maloletnika. Mladi koji imaju problem sa drogom često nemaju kome da se obrate. Ovog puta će ti centri biti i raditi uz veliku pomoć stručnjaka, psihologa, psihijatara na kliničkom centru u Novom Sadu, Vojvodini, Nišu i Beogradu", kaže Jankovićeva.

Dodaje da su rizici od droga postali neprepoznatljivi.

"Supstance su često zaplenjene u vidu nekih stvari za koje nikada ne biste rekli da je droga. Osveživači prostora, često se nalaze u vidu nekih pakovanja koje liče na bombone i žvake i govori se da nisu za upotrebu mlađih od 18 godina", rekla je Jankovićeva, naglašavajući da je najčešće reč o sintetičkim drogama.

Na tržištu EU 750 novih supstanci

Jankovićeva kaže da se na tržištu trenutno nalazi 750 novih supstanci.

"Evropska unija prati 750 novih supstanci. One su svrstane u grupe jedinjenja i prema tim grupama njihov rizik je procenjen na–rizik", rekla je Jankovićeva.

Dodaje da je u Srbiji otkriveno 15 novih supstanci.

"Mi smo zahvaljujući saradnji sa našim institucijama u sistemu uspeli samo u Srbiji otkrijemo 15 novih supstanci koji su takođe na listi psihoaktivnih kontrolisanih supstanci", ističe Jankovićeva.

Jankovićeva kaže da je jedan od prioriteta u okviru koje je komisija odredila u okviru jačanja programa prevencije i rad na nacionalnom programu za prevenciju.

"Nacionalni program za prevenciju podrazumeva analizu faktora rizika koji postoje među mladima i njihovim porodicama. Nakon utvđivanja faktora rizika Ministarstvo zdravlja će pokrenuti inicijativu za izradu ovakvog programa u kojem će učestvovati sva ministarstva koja se bave prevencijom, svako ministarstvo će u svojoj nadležnosti sprovoditi određeni program kroz institucije", zaključuje Jankovićeva.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара