Predrasude na putu inkluzije Roma

Regionalna konferencija o rezultatima Dekade inkluzije Roma pod nazivom "Nasleđe, stečeno iskustvo, najbolji primeri i šta dalje?" održana je u Palati "Srbija". Još ima puno da se radi na inkluziji Roma zbog stereotipa i predrasuda u Srbiji, kao i drugim zemljama regiona, rekla je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović. Ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević ukazao je na to da nedostaje veća uključenost romske zajednice u aktivnostima za njihovu potpunu integraciju.

Ministarka Zorana Mihajlović je rekla da su do sada obezbedili 700 Roma, među kojima i 250 dece, koji danas žive u normalnim stanovima.

"Taj program se realizuje u 13 opština u Srbiji. Takođe, realizujemo i program iz IPA definišući urbanističke planove i tehničku dokumentaiciju za stanovanje. I trenutno pregovaramo novu IPA 2018. od 21 miliona evra koji će služiti najvećim delom za stanovanje Roma i Romkinja", naglasila je Mihajlovićeva.

Ministar Zoran Đorđević ističe da bi Srbija trebalo da bude primer drugim zemljama.

"Ponosni smo što u Srbiji živi mnogo nacionalnih manjina i na činjenicu da svima možemo da obezbedimo jednako ostvarivanje njihovih prava. Verujemo da ćemo biti primer drugim zemljama kako položaj Roma, koji nije bio u prošlosti na zavidnom nivou, može da se unapredi na brz način", poručuje Đorđević.

Kao društvo ćemo napredovati onog trenutka kada ne budemo pričali o položaju Roma kao o problemu, već kada se oni budu osećali kao građani Srbije jednakih prava, ravnopravni u obrazovanju i poslovanju, rekao je ministar.

Prioritet Vlade bolja inkluzija Roma

Kako Đorđević navodi, jedan od prioriteta Vlade, od 2014. godine je ostvarivanje bolje inkluzije Roma i time će nastaviti aktivno da se bavi i u narednom periodu.

"Ministarstvo, koje vodim, bilo je predlagač za donošenje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2016-2025, kao i Akcionog plana za njenu primenu za 2017. i 2018. godinu, koju je Republika Srbija donela po uzoru na Evropski okvir za inkluziju Roma 2011-2020", navodi Đorđević i dodaje da je pored četiri poglavlja – obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja i zdravlja, Strategija prepoznala i komponentu socijalne zaštite.

Samo zajedničkim radom i razmenom iskustava obezbediće se bolja inkluzija Roma u društvo, što i jeste cilj Vlade Republike Srbije, istakao je ministar.

Predstavnici zemalja iz regiona – Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Slovačke i preko 120 predstavnika raznih institucija i organizacija, prvenstveno, romskih prisustvovali su konferenciji.

Osim toga, brojni partneri Ministarstva kao što su Delegacija Evropske unije, Misija Saveta Evrope, UNWomen, Regionalni savet za saradnju i GIZ, takođe su prisustvovali konferenciji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво