Trivan: Mali heroji nedovoljni za pohvalu životne sredine

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kaže za RTS da su Beograd i Srbija puni malih heroja, samo je problem što ih još nema dovoljno da bismo se životnom sredinom pohvalili.

Goran Trivan ističe da u slučaju posečenih stabala koja su stavljena na kamion bez tablica gde se gradi veštačka stena kod SC Košutnjak, a koja su izazvala burne reakcije na društvenim mrežama, nema ničeg nelegalnog, jer iza tog projekta stoje Vlada i Ministarstvo sporta.

Goran Trivan je istakao o i da će odgovarati svako ko nelegalno poseče drvo, ali da je nekada to neizbežno zarad projekata.

"Drvo je obnovljiv resurs. Tamo gde nešto treba da izgradimo, sasvim je u redu da se određeni broj stabala za koji stučnjaci kažu da mogu i treba da se poseku, poseku. Ali je važnije da trostruko više posadite stabala. Da je Beograd to radio unazad 30, 40 godina mi ne bismo imali ovoliko nepošumljenosti", rekao je Trivan gostujući u "Beogradskoj hronici".

Poplave se dešavaju i dešavaće se, grad jednostavno ne može da primi toliku količinu vode, te je stoga neophodno da lokalne samouprave ulože novac, kako bi instalacije mogle da prime tu količinu vode, koje se očekuju u daljoj budućnosti, navodi Trivan.

Nejasno je čija je odgovornost za posledice koje se dešavaju usled obilnih pljuskova prethodnih dana.

"Jako bih se radovao da nadležnosti voda i šuma u Srbiji pripadnu Ministarstvu životne sredine, jer mi nemamo problem da dođemo svuda i pričamo o bilo kom problemu, čak i kad sami nismo savršeni u svemu tome", istakao je ministar Trivan.

Prema njegovim rečima, kontrolisanje i pozivanje na odgovornost dodatno komlikuju problemi u zakonodavstvu i nedovoljan kapacitet ljudi za taj posao.

Poglavlje 27 u pregovorima sa Evropskom unijom se odnosi na zaštitu životne sredine, šume i vode

Trivan dodaje da se ne može efikasno upravljati vodama, kada Ministarstvo životne sredine ima deo nadležnosti, deo poljoprivreda, a deo preduzeća koja su iscepkana sa svojim nadležnostima.

"Nemoguće je sve to harmonizovati. Mnogo je lakše, ne idealno ni tada, kada imate jednu piramidu, u okviru koje se zna ko je taj entitet koji upravlja time, i koji može imati potpunu kontrolu", kazao je Trivan.

Trivan navodi da novac od ekoloških taksi uglavnom ide u budžet, ako je legalan i obično se vraća u životnu sredinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво