Niko ne čuje apel Goraždevčana, nastavljeno odlaganje opasnog otpada

Jutros je u pogonu bivšeg kombinata kože i obuće u Goraždevcu dopremljeno još četiri šlepera hemijskog otpada. Šleperi su stigli u pratnji vatrogasaca, kosovskih bezbednosnih snaga i kosovske policije, javlja "Radio Goraždevac". Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je podršku meštanima Goraždevca i izrazio veliku zabrinutost zbog mogućeg ugrožavanja njihovog zdravlja usled dopremanja i skladištenja opasnog hemijskog otpada u tu malu srpsku eklavu u Metohiji.

Zbog odlaganja hemijskog otpada, žitelji Goraždevca, Počešća, Vragovca i Babića protestovali su šest puta.

Oni su u nekoliko navrata istakli da sumnjaju da je u pitanju rešenje koje nije validno i da je predmet korupcije vlasnika firme i nadležnih organa, javlja Radio Goraždevac.

Najavili su predavanje potpisane peticije međunarodnim predstavnicima na Kosovu. 

Miloš Dimitrijević, predstavnik Srpske liste i privremenog organa u opštini Peć, zatražio je da se hemijski otpad izmesti.

"Tražimo i apelujemo na sve međunarodne snage da ulože mnogo više truda da izmeste ove opasne materije iz ove fabrike, zbog nas i naše dece", poručio je Dimitrijević.

Katastarska zona u kojoj je vlasnik firme SWIS Nezaim Šalja od nadležnog ministarstva 2018. godine dobio rešenje za skladištenje ovog materijala u katastarskoj zoni koja ne obuhvata Goraždevac. 

Šalja nije odgovarao na telefonske pozive novinara Radio Goraždevca

Opasni materijal hitno izmestiti sa teritorije Goraždevca 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je podršku meštanima Goraždevca i izrazio veliku zabrinutost zbog mogućeg ugrožavanja njihovog zdravlja usled dopremanja i skladištenja opasnog hemijskog otpada u tu malu srpsku eklavu u Metohiji.

"Ovo je poslednja u nizu akcija privremenih institucija u Prištini, ovog puta nereagovanjem, koja ugrožava fizički opstanak Srba u Pokrajini i koja pokazuje da političkim predstavnicima kosovskih Albanaca nije stalo do izgradnje poverenja i zajedničkog života na Kosovu i Metohiji", istakao je Đurić.

Dodaje da današnje dopremanje i smeštanje još četiri šlepera hemijskog otpada na istu lokaciju u Goraždevcu potvrđuje dosadašnje sumnje meštana da se ne radi o naivnom postupku prištinskih vlasti.

"Pozivam Kfor i međunarodnu zajednicu da reaguju i urazume pojedince u Prištini, i da se opasni hemijski materijal izmesti sa teritorije Goraždevca, pogotovo imajući u vidu da rešenjem za skladištenje opasnog materijala, koje je albanski vlasnik firme SWIS dobio od nadležnog ministarstva, dovoženje i uništavanje takvog otpada nije predviđeno u katastarskoj zoni Goraždevac", poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво