Radenko je izbegao iz Hrvatske 1995, mislima se i dalje vraća u prošlost

Međunarodni dan izbeglica svet ove godine obeležava sa poražavajućom statistikom. Gotovo 71 milion ljudi raseljeno je širom sveta kao posledica rata, progona i drugog nasilja do kraja 2018, što je dva miliona više nego prethodne godine. U Srbiji je najviše izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a većina njih živi u Vojvodini.

Četveročlana porodica Radenka Bibića u Banatsko selo Taraš doselila se iz Hrvatske 1995. godine, posle operacije "Bljesak". Nekoliko godina kasnije kupili su kuću u selu Elemir, i tu danas žive.

Radenko radi kao seoski vodoinstalater a supruga je otvorila trgovinu zdrave hrane. Deca su završila fakultete i za poslom otišli u svet.

Iako su prošle 24 godine od progonstva, nostalgija za zavičajem i danas je prisutna kod ovih ljudi.

"Što smo stariji nostalgija će biti više prisutna. Dok smo aktivniji, dok stvaramo i radimo – manje mislimo na to, a sada se sve više mislima vraćamo u prošlost. S obzirom na to da se sve to izdešavalo moramo sa nečim i da se mirimo i da prihvatimo ovu realnost, ali nostalgija je uvek prisutna", priča Radenko Bibić Elemir.

Pokrajinska vlada setom različitih mera pomaže izbegličke porodice. To je pre svega pomoć pri kupovini kuća, pomoć u građevinskom materijalu, poljoprivrednim mašinama, ali i za ekonomsko osnaživanje, prvenstveno u seoskim sredinama. Ono što je posebno bitno od prošle godine – pomoć je bespovratna.

"U tom smislu fond je kupio preko 460 kuća sa okućnicom, kao i oko 800 paketa građevinskog materijala, i nekih 300 porodica je dobilo pomoć za ekonomsko osnaživanje", istakao je direktor fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da se posebna pažnja posvećuje mladima.

"Više od 500 srednjoškolaca i studenata Pokrajinska vlada je stipendirala bespovratnim sredstvima u prethodne dve i po godine. Namera nam je da i u narednim godinama obezbeđujemo značajna sredstva za pomoć izbegličkim porodicama za njihovu punu integraciju u naše društvo", ukazao je Milićević.

Posle nekoliko godina pauze Pokrajinska vlada ponovo je iz budžeta izdvojila značajna sredstva za pomoć povratnicima u Hrvatsku i Bosnu, najvećim delom kroz nabavku poljoprivredne mehanizacije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи