Nedeljković: Maturantima nije mesto na ulici, neko im je stavio reči u usta

Vesna Nedeljković iz Republičke upisne komisije kaže da je najgore upisati decu na osnovu bodova iz škole, jer nisu isti kriterijumi u svim školama. Maturantima koji su protestovali poručuje da im nije mesto na ulici. Neko ih je podstakao da dođu ispred ministarstva i stavio im reči u usta, rekla je Nedeljkovićeva.

Predsednica Republičke upisne komisije Vesna Nedeljković, iz Ministarstva prosvete, navodi da je istraga o krađi testa iz matematike još u toku i da se očekuje da još informacija izađe na videlo.

Istragu o štampariji sprovode MUP i BIA, dok ministarstvo dodatno proverava beogradsku školu koju pohađa oko 2.000 đaka.

Nedeljkovićeva objašnjava da se od januara ulazi u procedure u vezi sa završnim ispitom, kada se i proglašava testom visokog rizika. U maju počinju razgovori sa MUP-om, zatim se ide u štampariju, proveravaju mrtvi uglovi, radnici se pretresaju pri izlasku i povratku u prostoriju, pripadnici MUP-a i BIA prisustvuju štampanju.

Ističe da se postavlja pitanje kako je unet telefon u štampariju, da li je osoba dobro pregledana i kako to niko nije primetio.

"Imamo ljudski faktor, drznuo se i uradio nešto da bi pomogao svom detetu. Kako možete očekivati da ono neće podeliti sa drugarima? Krađa je krađa. Ugroženo je 70.000 učenika, puta broj roditelja", rekla je Nedeljkovićeva.

Cilj testa je bio da se utvrdi koliko ima vukovaca i kakav uspeh oni na prijemnom ispitu postižu.

"Profesionalnom i ljudskom čašću garantujem da je najgore upisati decu na osnovu bodova iz škole. Nije isti kriterijum u svim školama", rekla je Nedeljkovićeva i dodala da se uvođenjem novih standarda, evaluacija i internim proverama može ujednačiti kriterijum.

Već sledeće godine test bi mogao da se radi elektronski. Tada bi samo nekolicina ljudi imala pristup testu, a polagalo bi se pred kamerama. "Onda ćemo imati test koji je garant da su postignuti rezultati pravi rezultati", navela je Nedeljkovićeva.

"Pobeda sistema"

Vesna Nedeljković je maturantima koji su prethodna dva dana protestovali poručila da đacima nije meso na ulici.

"Brine me što oni mogu da izgovaraju rečenice koje su izgovarali na protestu, što pale slike, jer to je govor mržnje. Treba da se učimo vrednostima, kakva je poruka ako stavite fantomku i palite sliku? Brine me činjenica što to čine deca, a nisu kriva deca, već odrasli. Neko ih je podstakao da dođu ispred ministarstva i stavio im reči u usta. Slušala sam devojčicu koja je govorila, ono nije rečenica koju može dete sa 14 godina da izgovori, to je politički pamflet", rekla je Nedeljkovićeva.

Ukazala je da su nadležni uspeli da se organizuju i da je za samo jedan dan pomeren datum završetka završnog ispita. Pobedio je sistem, istakla je Nedeljkovićeva.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво