Nedeljković: Maturantima nije mesto na ulici, neko im je stavio reči u usta

Vesna Nedeljković iz Republičke upisne komisije kaže da je najgore upisati decu na osnovu bodova iz škole, jer nisu isti kriterijumi u svim školama. Maturantima koji su protestovali poručuje da im nije mesto na ulici. Neko ih je podstakao da dođu ispred ministarstva i stavio im reči u usta, rekla je Nedeljkovićeva.

Predsednica Republičke upisne komisije Vesna Nedeljković, iz Ministarstva prosvete, navodi da je istraga o krađi testa iz matematike još u toku i da se očekuje da još informacija izađe na videlo.

Istragu o štampariji sprovode MUP i BIA, dok ministarstvo dodatno proverava beogradsku školu koju pohađa oko 2.000 đaka.

Nedeljkovićeva objašnjava da se od januara ulazi u procedure u vezi sa završnim ispitom, kada se i proglašava testom visokog rizika. U maju počinju razgovori sa MUP-om, zatim se ide u štampariju, proveravaju mrtvi uglovi, radnici se pretresaju pri izlasku i povratku u prostoriju, pripadnici MUP-a i BIA prisustvuju štampanju.

Ističe da se postavlja pitanje kako je unet telefon u štampariju, da li je osoba dobro pregledana i kako to niko nije primetio.

"Imamo ljudski faktor, drznuo se i uradio nešto da bi pomogao svom detetu. Kako možete očekivati da ono neće podeliti sa drugarima? Krađa je krađa. Ugroženo je 70.000 učenika, puta broj roditelja", rekla je Nedeljkovićeva.

Cilj testa je bio da se utvrdi koliko ima vukovaca i kakav uspeh oni na prijemnom ispitu postižu.

"Profesionalnom i ljudskom čašću garantujem da je najgore upisati decu na osnovu bodova iz škole. Nije isti kriterijum u svim školama", rekla je Nedeljkovićeva i dodala da se uvođenjem novih standarda, evaluacija i internim proverama može ujednačiti kriterijum.

Već sledeće godine test bi mogao da se radi elektronski. Tada bi samo nekolicina ljudi imala pristup testu, a polagalo bi se pred kamerama. "Onda ćemo imati test koji je garant da su postignuti rezultati pravi rezultati", navela je Nedeljkovićeva.

"Pobeda sistema"

Vesna Nedeljković je maturantima koji su prethodna dva dana protestovali poručila da đacima nije meso na ulici.

"Brine me što oni mogu da izgovaraju rečenice koje su izgovarali na protestu, što pale slike, jer to je govor mržnje. Treba da se učimo vrednostima, kakva je poruka ako stavite fantomku i palite sliku? Brine me činjenica što to čine deca, a nisu kriva deca, već odrasli. Neko ih je podstakao da dođu ispred ministarstva i stavio im reči u usta. Slušala sam devojčicu koja je govorila, ono nije rečenica koju može dete sa 14 godina da izgovori, to je politički pamflet", rekla je Nedeljkovićeva.

Ukazala je da su nadležni uspeli da se organizuju i da je za samo jedan dan pomeren datum završetka završnog ispita. Pobedio je sistem, istakla je Nedeljkovićeva.

broj komentara 17 pošalji komentar
(četvrtak, 20. jun 2019, 16:01) - Peca [neregistrovani]

A sto se ne izvine ?

Po ovoj logici bi se moglo traziti i smjena Ministra Policije, svaki put kad neki lopov napravi neku provalu i ukrade.
A da nam je prosveta losa, to znamo i sami.
Ministar bi trebao da se izvine, jer je to red i preuzme dio odgovornosti, ali da da ostavku ne mislim.

(četvrtak, 20. jun 2019, 13:23) - Dile [neregistrovani]

Politika !

Radio sam u obrazovanju 40.godina ,pa iako sam se bavio politikom van škole nikada nisam u razredu izgovorio reć koja bi asocirala na politilu
, a ovo je strašno šta rade bolesni političari. Jutros jedan mali maturant pref.kamerama jedne tv reče ,, tražimo smeni ministra prosvete. " .Verujte zavrtelo mi se u glavi . Ko si ti bre ,samo mora da si loš đak ,da smenjiješ ministra zbog krađe koju je neko poćinio da bi nekome ,,pomogao ".

(četvrtak, 20. jun 2019, 12:44) - Misell [neregistrovani]

Maturanti

Dokle stigosmo da nam decu zaraze,i izvedu na ulicu.Roditelji pametne tel koje ste deci poklonili oduzmite ako zelite da se posvete skoli i nauci nije cudno sto bogati Bily Geits svome sinu daje tel sat dnevno dok nenapuni 14g,privo zbog zdravlja dok se neoformi u potpunosti mozdana kora i malo nesazri.

(četvrtak, 20. jun 2019, 12:25) - anonymous [neregistrovani]

nisu maturanti

To nisu maturanti, već tzv ili "mali maturanti", oni nemaju biračko pravo - s razlogom

(četvrtak, 20. jun 2019, 12:20) - Ljiljana [neregistrovani]

Dete sa juga

I ja sam bila dete sa juga.Vukovac, sada uspesan pravnik.Cemu potcenjivanje dece sa juga Srbije.
Nisam sigurna da ste i vi gospodjo iz kruga dvojke.I vi stigoste iz provincije.

(četvrtak, 20. jun 2019, 12:11) - anonymous [neregistrovani]

copi

Samo kopiraju odrasle.Zar fantomke ne koriste i odrasli kad ruse Sava malu

(četvrtak, 20. jun 2019, 12:05) - anonymous [neregistrovani]

Матуранти

Матуранти размишљају својом главом! Зар ико треба да их посебно учи шта се дешава данас у Србији?! Виде они то одлично, и то много боље од већине старијих људи који су навикли на диктатуру још од доба Тита, па им данас ништа не смета.

(četvrtak, 20. jun 2019, 12:04) - Marina [neregistrovani]

sramota

Jednako su odgovorni svi ali na prvom mestu roditelji. Iz kuce i porodice potiče sve. Nisam baš sigurna da možemo da se pohvalimo dobrim vaspitanjem velikog broja dece, čast izuzecima. Nije mi jasno da današnje dete može da stavi fantomku na glavu i da pali nečiju sliku!!! I mi smo bili deca, ...nikad nam na pamet nije palo tako nešto. Nije ništa toliko strašno...odložen test za jedan dan pa nije smak sveta!!!! ko zna u ponedeljak znaće i u sredu. Ali to smo mi... roditelji.... ali i političari i to oni sa ulice.......

(četvrtak, 20. jun 2019, 10:23) - anonymous [neregistrovani]

a Vama Vesna?

Da li je neko Vama stavio reči u usta?

(četvrtak, 20. jun 2019, 10:20) - anonymous [neregistrovani]

Bilo jednom

A šta nam testovi govore kada loši učenici imaju isto ili više bodova od odličnih? Zaokruži tačan odgovor:
A. neprepoznati talenti koje su nasta-
vnici godinama potcenjivali
B. imali su provaljene testove
C. prepisivali