Jevtić: Učiniti sve da ko želi može da se vrati

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić i šefovi misija OEBS i UNHCR na Kosovu, Erol Arduk i Jan Bratu poručili su da je važno da se zajedničkim snagama učini sve što je moguće da se porodice koje žele na KiM i vrate.

Na sastanku koji je održan u Prištini konstatovano je da i ostale institucije, sem Ministarstva za zajednice i povratak, moraju ozbiljno da shvate poziv da pomognu i učine korak napred da proces povratka krene da daje željene rezulatate.

"Ono što želimo da postignemo, jeste da imamo iskrenu komunikaciju i koordinaciju sa institucijama koje treba da pomognu proces povratka i da stvari koje dogovorimo budu i realizovane na efikasniji način", rekao je Jevtić.

Važno je da se zajedničkim snagama učini sve da se porodice koje žele na Kosovo i vrate. Praktičan način rešavanja pitanja je od suštinske važnosti kako bi stvari krenule upozitivnijem pravcu, zaključeno je tokom sastanka, a prenosi RTK2.

Sem procesa povratka govorilo se i o položaju srpske i ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu i ostvarivanju njihovih prava. Jevtić je naglasio da se juče u selu Petrič kod Kline, u blizini Peći, desio nemili događaj "kada je Srbima policija zabranila proslavu slave povodom praznika Svete Trojice".

"Ako želimo uspeh i kada je u pitanju povratak i kada je u pitanju bolji život Srba i Albanaca, ovakvi i slični slučajevi se moraju eliminisati jer živimo u periodu kada na jedan drugačiji način treba da gradimo međusobno poverenje i razumevanje", istakao je Jevtić.

Sa OEBS-om i UNHCR-om je pre nekoliko godina pokrenuta inicijativa nazvana" Skopski proces", dok su u budućnosti u planu inicijative koje treba da pospeše proces povratka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи