Protest u Nemanjinoj, maturanti zahtevaju poništavanje male mature

Predstavnici malih maturanata dogovorili su se tokom protesta povodom odlaganja testa iz matematike da će u sredu doći u škole, ali da neće izlaziti na ispit i pozvali svoje roditelje i članove porodica da im se pridruže i podrže ih u protestu i zahtevima da se poništi maturski ispit.

Posle protesta ispred resornog ministarstva i šetnje do fontane na Slaviji, oni su ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj saopštili da će zahtevati da se poništi ovogodišnja matura, a ako to ne bude učinjeno najavili su da će sutra nastaviti protest ispred Ministarstva prosvete.

Prethodno su se okupili ispred zgrade Ministarstva prosvete zbog odlaganja testa iz matematike, na kratko su ušli unutra, ali tamo nije bio niko od nadležnih ko je mogao da ih primi.

Posle toga oni su krenuli ka Trgu Slavija gde su se kratko zadržali, a potom su se uputili Ulicom kralja Milana. 

Kako su rekli ranije reporteru Tanjuga, oni su pokrenuli peticiju u kojoj traže da bude ukinuto polaganje male mature i da im bude omogućeno da srednju školu upisuju na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda.

I ispred šabačke škole "Nikolaj Velimirović" okupili su se zabrinuti roditelji.

Aleksandra Dragutinović kaže da se sve opet ponavlja posle šest godina i da se svake godine dešava neki problem sa maturom. Isitče da su deca pod stresom.

"Odgovrno tvrdim da se deca ne vaspitavaju samo pričom. Nevidljivi vaspitni uticaju su mnogo bitniji. Pitam kakvu im poruku šaljemo", pita se Katarina Jovanović.

Psiholozi savetuju da treba spustiti loptu.

"Deca treba da se spremaju kao da će sutra zaista biti održan ispit i da oni na tom ispitu treba da daju svoj maksimum", poručuje Aleksandar Baucal, psiholog i profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Jutros je odložen završni ispit iz matematike zato što je "procurio" test.

Ministarstvo: Upisivanjem po bodovima šalje se pogrešna poruka

U međuvremenu, pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković zamolila je male maturante i njihove roditelje da ne podležu zabludi da će se nešto rešiti okupljanjima i zahtevima da se deca u srednje škole upisuju na osnovu bodova iz osnovnih škola.

Istakla je da kao prosvetni radnik i zaposlena u Ministarstvu ima uvid koja je razlika u kriterijumima po Srbiji.

U Ministarstvu prosvete su rekli da je kombinovani test bezbedan i da su se na društvenim mrežama pojavili testovi od prošle godine. Tvrde da test iz maternjeg jezika nije sporan.

"Ako bi se deca upisivala po bodovima, bila bi poslata pogrešna poruka", rekla je Nedeljkovićeva za Radio Beograd i istakla da je resorno ministarstvo spremno i sposobno da spremi nove testove i da procedura ide regularno uz ovaj dan pauze.

Istakla je da je resorono minisarstvo reagovalo na vreme i da je šteta smanjena na minimum. Šteta bi bila veća da su deca radila test, ocenila je Nedeljkovićeva.

Apelovala je na roditelje, uz, kako je rekla, razumevanje stresa i brige, da veruju da je bolje da deca polažu maturu, jer je ravnomerniji i pravičniji raspored po školama.

"Stalo mi je da pošaljem poruku kao profesor i roditelj – uradićemo sve da kombinovani i prekosutra test iz matematike bude kako treba, da se šteta zadrži na jednom danu. Sve ostalo su pogrešna rešenja", rekla je Nedeljković i navela da se radi o 70.000 đaka.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво