Dejanu Aleksiću nagrada "Vasko Popa"

Nagrada "Vasko Popa" pripala je Dejanu Aleksiću za knjigu pesama "Radno vreme raja" u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, saopštio je žiri koji su činili Radomir Andrić, Duško Novaković, Vladimir Gvozden, Slavomir Gvozdenović i Jovan Zivlak. Dodela nagrade organizovaće se 29. juna, na dan rođenja Vaska Pope.

Zbirku "Radno vreme raja" karakteriše, prema rečima članova žirija, trijadna struktura koja potvrđuje Aleksićevu pesničku veštinu kroz raznolikost u izrazu: od pesama kratkog stiha sa jasnom poentom i duhovno-ironičnim osenčenjima, preko duže narativne poeme "Verujem" što afirmiše moć onog sada, sve do pesama dužeg stiha.

U obrazloženju je konstatovano i da Aleksić uspeva da u svojoj poeziji na smiren način očuva mogućnost čuda i čuđenja, ali u ključu otklona od neposredne, naivne fascinacije. 

"On će, tako, evocirati na trenutke poeziju Vaska Pope, pevati o sirćetu ili o nekakvom prolaznom susretu, o plaži, o oveštaloj frazi ili o istrošenom žanru putopisa kako bi nam otkrio jezičku i smisaonu iskru u naizgled depatetizovanoj, banalnoj i oskudnoj stvarnosti. S druge strane, on ostvaruje složenu mrežu vezanu za literarno iskustvo simbolizma i borheovskih lavirinta", zapazio je žiri.

Istakli su da se u tematskom smislu u knjizi izdvaja stara pesnička tema — usamljenost.

Žiri je razmatrao 80 naslova objavljenih tokom 2018. godine, koji su poslati na konkurs ili su predloženi od strane članova žirija. Konstatovano je da je produkcija raznovrsna i da u velikoj meri izražava snažne doprinose zastupanju modernog duha u poeziji. 

U užem izboru su bile i knjige "Razmnožavanje domaćih životinja" Tanje Stupar Trifunović, "Dnevnik dnevnog disanja" Branislava Veljkovića, "Pozajmljena svetlost" Marije Šimoković, "Zašto se nisam rukovao sa majmunom od bronze" Veselin Mišnić i "Nepoznavanje prirode" Radivoja Šajtinca.

Nagrada "Vasko Popa" dodeljuje se od 1995. godine i sastoji se od novčanog iznosa i povelje s Popinim likom, rad akademskog slikara Milana Blanuše. Nagradu dodeljuje Agencija Đorđević u Vršcu, a darodavci novčanog iznosa su Grad Vršac i "Senzal kapital". 

Cilj nagrade je da afirmiše savremenu srpsku poeziju, uvažavajući doprinose Vaska Pope i njegovo neprocenjivo služenje modernoj pesničkoj reči. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво