Najpopularniji fakulteti imaju problem s prostorom

Ministarstvo prosvete započelo je pregovore sa Razvojnom bankom Saveta Evrope o novoj tranši kredita koji bi uglavnom bio usmeren na rešavanje prostornog problema fakulteta u sastavu Univerziteta u Beogradu. Iznos kredita još nije poznat, a ministar Mladen Šarčević navodi da će biti najmanje 50 miliona evra uz kamatu od oko jedan odsto.

Nedostatak prostora postao je hroničan problem najpopularnijim fakultetima Univerziteta u Beogradu, i ograničavajući faktor za upis većeg broja studenta. Od investicija u visoko obrazovanje, koje najavljuje ministartsvo prosvete dosta se očekuje.

"Jedna od važnih stvari je da se za ETF napravi jedna nova savremena zgrada koja bi nam onda pružila velike mogućnosti u unapređenju rada i doprinosa u našoj čitavoj privredi i čitava država bi imala koristi od toga", kaže dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. Milo Tomašević.

Rektorka Univerziteta u Beogradu, prof. Ivanka Popović navodi da je pitanje prostora od životnog značaja, zato što se većina fakulteta bori sa njim i da su oni neuslovni.

"Naravno tu je i priča o opremi koja je zastarela, koja se koristi i za nastavne i za naučne svrhe", rekla je Popovićeva.

Fakulteti će iskazati realne potrebe koje postoje, a onda će u zavisnosti od toga i sredstava kojima raspolaže, ministarstvo krenuti u rešavanje pitanja infrastrukture. Sa novim zakonskim odredbama moguće je da studenti i profesori formiraju kompanije.

"Za FON se radi nova zgrada, radićemo sada jedno osam novih zgrada u Srbiji, ove godine se projektuju, neke počinju sa radom i to vam sve govori da se proširenje tih kapaciteta odnosi upravo na te najbolje. Ono što je bitno u strategiji koju radimo do 2030. godine, i gde učestvuju mahom ljudi, dekani, profesori, bivši i sadašnji rektori, idemo i na nove vidove organizovanja kompanija na fakultetima", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Ministarstvo prosvete je izdvojilo i 60 miliona dinara za izradu idejnog projekta zgrade Biološkog i Geografskog i Fakulteta bezbednosti. Radi se i projekat za novu zgradu ETF-a koja bi trebalo da bude iza tehničkih fakulteta. Deo novca, biće utrošen i za smeštajne kapacitete studenata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво