Posledice poplava – njive bez zasada, više komaraca i susreti sa zmijama

Građani će tek osetiti neke od posledica poplava – njive bez zasada, više komaraca i češće susrete sa zmijama. Stručnjaci kažu da je sada važno da se spreči nastanak zaraze, a posebno pozivaju na oprez prilikom korišćenja seoskih vodovoda.

Uništavanjem larvi komaraca počela je borba protiv širenja groznice zapadnog Nila u celoj zemlji. Na poplavljenim područjima radiće se intezivnije nego što je bilo planirano.

"Larvicidni tretman je praktično prava kontrola populacije komaraca na jednoj teritoriji. Iz tih razloga se na poplavljenim područjima već sprovode predviđene mere i mere će se sprovoditi praktično do kraja sezone, znači do kraja oktobra", naveo je Miodrag Rajković iz Veterinarskog specijalističkog insituta Kraljevo.

Oranice, na koje su se izlile septičke jame i na koje su bujice nanele mulj, moraće da se čiste uz pomoć stručnjaka. Na njivama i u baštama koje su duže bile pod vodom, iznova će se sejati i saditi.

"Potrebno je takve površine potanjirati, zaorati i pripremiti za setvu nekog zelenišnog useva ili pokrovnog useva da bi u ovom periodu zemljište moglo da se izrahli, provetri, aeriše i time bilo spremno za jesenju setvu", poručuje Nenad Nešović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kraljevo.

Ekipe Vetrinarskog insituta i Zavoda za javno zdravlje Kraljevo dezinfikovale su oko 500 poplavljenih objekata i oko šest i po hektara zelenih površina. Posebna opasnost, kažu nadležni, preti od vode iz seoskih vodovoda koja ni pre poplava nije kontrolisana.

"Mora da se pristupi sanaciji tih objekata, vodnih objekata. To građani moraju sami da odrade. Mi možemo dati upustvo na koji način. Kontrola takvih objekata nije u suštini potrebna zbog toga što prema našim zakonima oni su nebezbedni za upotrebu, ali neće dovesti do bezbednosnog rizika ako se poštuje procedura njihove sanacije", ističe dr Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Stručnjaci kažu da se posle poplava češće viđaju zmije. Građane upozoravaju da ih ne ubijaju, jer uglavnom nisu otrovne.

broj komentara 0 pošalji komentar