Nedeljković: Završni ispit za osnovce nije prepreka već potvrda stečenog znanja

Završni ispiti za osnovce koji će biti održani 17, 18. i 19. juna u školama u Srbiji predstavljaju test i za đake, ali i za same škole navodi za RTS Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Savetuje đake da budu smireni i veruju u svoje znanje. Dodaje i da završni ispiti nisu prepreka, već potvrda njihovog stečenog znanja.

Vesna Nedeljković je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a navela da završni ispiti imaju tri funkcije – dokaz da ste završili školu, provera same škole i nastavnika, i najvažniju selekcionu, na osnovu koje će đaci steći uslov da se upišu u izabranu srednu školu.

Dodaje da završni ispit za osnovce nije prepreka već potvrda stečenog znanja.

Navodi da će đake dočekati razredne starešine koji će ih uvesti u prostoriju za polaganje, proveriti da li imaju đačke knjižice i potreban pribor a nakon toga njih će napustiti prostoriju i njih će zameniti dežurni nastavnici.

"Bitno da ujutru stignu svi na vreme, da prostorije za polaganje budu provetrene, da deca dobiju vodu, da ih dočekaju razredne starešine i provere da li sva deca imaju đačke knjižice, potreban pribor. Zatim starešine našpuštaju prostorije i dolaze dežurni nastavnici koji su deci nepoznati", objašnjava Nedeljkovićeva.

Dodaje da dežurnim nastavnicima nije dozvoljeno da pomažu deci u rešavanju testova.

"Dežurni nastavnici treba da obilaze decu tokom rešavanja testova a ne da sede. Pažnja treba da im bude usmerena na svako dete. Nikako nije dozvoljeno da odrasli pomažu deci time što će im reći odgovor", objašnjava Nedeljkovićeva.

Osmacima savetuje da pažljivo čitaju pitanja jer, kako kaže, deca najčešće daju pogrešne odgovore jer sa nedovoljno pažnje čitaju postavljena pitanja.

Ističe da odgovori moraju biti napisani hemijskom jer se običnom olovkom neće priznati.

Dodaje da završni ispiti za osnovce koji će biti održani 17, 18. i 19. juna u školama u Srbiji predstavljaju test i za đake, ali i za same škole.

"Mi naučimo dosta o samoj školi ali i o tome koliko predmetni nastavnik ima jasan kriterijum. Dešava se da vukovci ili deca koja imaju peticu iz srpskog jezika postignu iznenađujuće mali broj bodova. To je nedopustivo. Taj test bi morao da prati uspeh u školi. Tu se vide ustupanja od kriterijuma, tu se vidi koliko je škola radila na pripremi sa decom, vidi se kriterijum bodovanja, ne samo jednog već sva tri predmeta, odnosno opšteg uspeha. I ukoliko su velika odstupanja to bi trebalo da bude pokazatenj školi da nešto nije u redu. Tamo gde se poklapaju rezltati to znači da škola ima izražen kriterijum, radi prema standardima, da decu dobro priprema za testove", objašnjava Nedeljkovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво