Ko želi da radi do sedamdesete

Predlog koji je potekao sa savetovanja pravnika, da se onima koji to žele i zakonski omogući da rade do 70. godine, mnoge je zabrinuo. Da li je to uvod u podizanje starosne granice za penzionisanje? U Vladi kažu da o tome nisu ni razmišljali.

Ko bi želeo da radi do sedamdesete? Slično misle i penzioneri i zaposleni. 

Građani uglavnom kažu da nije malo raditi do sedamdesete.  

Ko želi i sada može da radi posle 65. godine, ali samo ako i poslodavac to želi. Prema novom Predlogu, o ostanku bi odlučivao radnik.

"Mislim da se ovaj zakon pravi za državne službenike, ljude koji bi ostajali na poslu do 70. godine, jer oni nisu baš mnogo opterećeni svojim poslom", rekao je Zoran Mihailović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Povoljnija varijanta je što kod nas penzioner može da prima i platu i penziju. Kada ispuni uslov za penzionisanje, može da ga angažuje isti ili drugi poslodavac.

Resorni ministar kaže da se nijedna odluka neće donositi bez saglasnosti u Socijalno-ekonomskom savetu i da je za novi predlog čuo samo iz medija.

"Svako ima pravo, mi smo demokratska zemlja, biće kad budu na dnevnom redu izmene zakona o radu, moći će da učestvuju u javnoj raspravi", naveo je ministar za rad boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Zakon o radu je taj koji propisuje da se po sili zakona u penziju ide sa 65 i zato žene koje u penziju mogu sa 62,5 ostaju i duže.

Dalji rad mora biti isljučivo na dobrovoljnoj osnovi, smatraju poznavaoci, jer je za podizanje starosne granice neophodan niz uslova.

"Prosečni očekivani životni vek je daleko od evropskog proseka, a i standardi kvaliteta bezbednosti i zdravlja na radu i tog karijernog vođenja još uvek nisu takvi da bismo mogli da razmišljamo o podizanju granice kao obaveznu kategoriju", istakla je Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Premijerka Ana Brnabić smatra da ljudima ako žele treba omogućiti da rade.

"Mislim da svakako ljudima treba omogućiti ukoliko žele i osećaju da mogu još nešto da učine, da žele da ostave još neki profesionalni trag, treba im omogućiti da rade, ali ukoliko ne žele da svakako ne treba da budu naterani", istakla je premijerka.

U proseku oko 35.000 penzionera kod nas radi, a na osnovu dodatnih doprinosa svako od njih može da dobije novi obračun uvećane penzije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се