Milijanina borba za život, pomoć bake nije dovoljna

Devojčica Milijana Draganović ima samo šest godina i teško je bolesna. Desni bubreg joj je potpuno otkazao, a levi je teško inficiran. Ne može da govori, niti da se samostalno kreće. Situaciju dodatno otežavaju uslovi u kojima živi oslonjena samo na pomoć i ljubav svoje bake.

Milijanu i njenu baku Leposavu ekipa RTS-a zatekla je prilikom jednog obroka. Ona može da jede samo pasiranu hranu, plazmu i supu. Baba Leposava joj menja kateter, pelene i radi sve što može za nju.

"Treba mi ova vata, Treba mi gaza da se postavi da bude čista kateterizacija, ja moram da je perem šest puta", kaže baka Leposava.

Porodica živi od socijalne pomoći, a lekovi za ovu devojčicu su veoma skupi.

"Morala sam da prodam kravu koja je koštala 1.000 evra za 700 evra, jer dobila sam predračun iz državne apoteke. Kateterizacija za Milijanu sa svom opremom – sedamdeset i dve hiljade dinara", dodaje baka Leposava.

"Porodica je korisnik materijalnog obezbeđenja za četvoročlanu porodicu i isto je korisnik tuđe nege za koju smo skoro dobili preporuku da se pošalje na komisiju da bi dobila tuđu negu u punom iznosu", ističe Ljubiša Stojković, direktor Centra za socijalni rad u Kladovu.

Porodica živi u zaseoku Durak, tridesetak kilometara od Kladova. Žive na obroncima Miroča, sa veoma malim brojem komšija do kojih se teško dolazi, pogotovo zimi.

"Ovde kada padaju snegovi, smetovi su tri metra, zavejani smo po dve-tri nedelje, ne daj Bože da se povrati infekcija ili temperatura Milijani, neće moći da priđe Hitna pomoć", poručuje baka Leposava.

Maloj Milijani je neophodna pomoć. Ona živi u oronuloj kući bez kupatila, bez veš mašine sa starim nameštajem. Za iole bolji život i eventualno lečenje potrebno je mnogo više.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво