Đorđević: Protiv nasilja svi moramo da se borimo

Borba protiv Nasilja nad ženama je stalno u fokusu a pred kraj prošle godine otvorena je nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja putem koje se za šest meseci obratilo za pomoć ili savet više od 1.500 žena, rekao je za RTS ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

U decembru prošle godine pokrenuta je linija 0800-222-003 za žene žrtve nasilja i prema rečima ministra Đorđevića bilo je više od 1.590 poziva. Od tog broja jedna trećina upućena je MUP-u, trećina ministarstvu rada a jedna trećina išla je ka ministartvu zdravlja i drugim institucijama.

"Linija je zaživela i dostupna je 24 sata sedam dana u nedelji. Oni koji imaju problema sa nasiljem mogu da dobiju informacije gde i kome da se obrate a mi uz savetodavnu ulogu, na osnovu poziva, ukoliko je potrebno možemo i da odmah intervenišemo", rekao je gostujući u Jutarnjem programu Zoran Đorđević.

ističe da, uz to, kao društvo moramo svi zajedno da se borimo protiv nasilja.

"Moramo svi zajednički da radimo kako bi nasilja bilo manje i da se iskoreni. Imamo zakon ali nasilje i dalje postoji. Ranije ga je bilo ali se nije pričalo o tome, recidivi prošlosti moraju da ostanu iza nas i da pošaljemo jasnu poruku da se borimo protiv toga", naglasio je ministar.

Ministar kaže da je bitno da se službenicima centara za socijalni rad vrati status službenosti jer se oni sada na sudu tretiraju kao svaki drugi svedok.

"Radnici centra za socijalni rad su sada samo svedoci na sudu čije svedočenje može ali ne mora da se uzme u obzir zbog čega želimo da im vratimo službenost", rekao je Đorđević.

Od nasilnika moraju da se štite i zaposleni u socijalnim službama zbog čega su u Beogradu uvedeni panik-tasteri. Prema rečima ministra Đorđevića u centre je uvedeno i fizičko obezbeđenje koje može promptno da reaguje a uz taster se obaveštava i MUP kako bi bili obavešteni ako je njihova intervencija neophodna.

"Pre svega uz dopune zakona cilj nam je da obučimo i popunimo ljudstvo kako bi što bolje bili u službi građana", rekao je ministar.

Podrška porodicama sa decom

Đorđević je nedavno razgovarao sa udruženjima roditelja o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Analiza Ministarstva za demografiju i populacionu politiku pokazala je da su najviše pogođene porodilje sa manje od šest meseci staža, one koje su zatrudnele u mesecu kada su dobile posao i žene koje imaju visoka primanja.

"Zakon će se menjati i razmišljamo o tome kako da što više izlazimo u suret našim majkama. Ono o čemu nismo razmišljali je šta se dešava sa porodiljama posle tih 18 meseci jer se često dešava da one tada gube posao. Zbog toga imamo ideju kako da to rešimo i na koji način da stimulišemo poslodavce da upravo te žene zapošljavaju", rekao je ministar Đorđević.

Kada je reč o roditeljima dece sa invaliditetom, problem je kako premostiti period od druge do pete godine deteta.

"U tom periodu ukoliko se majka vraća na posao nema ko da brine o tom detetu. Model i ideja je da se ili plati neko ko će da brine o detetu dok majka radi ili da majci bude plaćeno bolovanje do pete godine deteta", objašnjava Đorđević.

Prema rečima ministra, socijalna davanja su u odnosu na 2008. godinu 100 odsto veća i za ministartvo kojim rukovodi neuspeh bi bio da se ne iskoriste sva sredstva koja su na raspolaganju.

Procenjuje se da već sada aktivno radi više od 35 hiljada penzionera i da dva odsto zatraži novi obračun penzija nakon dodatnog osiguranja.

"O produženju radnog veka do 70 godina se ne razmišlja ali penzioneri imaju pravo da rade i posle 65 godine u skladu sa zakonom", rekao je za RTS ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво