Najstariji se najređe odlučuju da prijave nasilje

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starima, pokrenut je projekat "Unapređenje međugeneracijskog dijaloga". Sprovodi ga centar za podršku i inkluziju "Help" u saradnji sa Poverenikom za ravnopravnost. Projekat će početi pozorišnom predstavom "Koliko imate godina?" i debatom na temu Međugeneracijska solidarnost.

Nasilje nad starima je u stalnom porastu. Pored fizičkog nasilja prisutni su ekonomsko zlostavljanje i zanemarivanje.

Brankica Janković, poverenica za za zaštitu ravnopravnosti naglasila je za RTS da će i ove godine Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starima obeležiti sa sve tri generacije.

"'Koliko imate godina' naziv je današnje tribine koju organizujemo, u kojoj će učestvovati najmlađi, nastariji i mi iz srednje generacije", istakla je gostujući u Dnevniku RTS-a Jankovićeva, dodajući da su deca ta koja nemaju predrasude prema starenju.

U Pan teatru za sve generacije besplatna predstava "Koliko imate godina"

"Cilj ove dve tribine, koju organizujemo danas u Beogradu i sutra u Pančevu je da razgovoramo o tome koliko smo jedni drugima potrebni i koliko je savremeni način života i ovaj brzi tempo koji hteli-ne hteli moramo da pratimo, možda čak i najviše odrazio na lošiji kvalitet života naših najstarijih sugrađana", rekla je poverenica.

Jedan od oblika nasilja je i zanemarivanje, dok finansijsko nasilje predstavlja najveći rizik.

Poverenica je istakla da su rezultati prema jednom istraživanju koje su sproveli u saradnji sa Crvenim krstom pokazali da je finansijsko nasilje jedan od najzastupnjenijeg oblika nasilja.

"Dvadeset odsto najstarijih sugrađana trpi neki oblik nasilja, oko četiri odsto fizičkog nasilja, dok su mnogo više zastupljeni drugi oblici nasilja, poput finansijskog", navela je Jankvovićeva.

Finansijsko nasilje je izraženije kod građana sa višim primanjima.

"Obrazovaniji građani često nisu oni koji odlučuju na koji način će raspolagati sa svojim primanjima", rekla je poverenica i dodala da je to nešto što treba da bude u fokusu svih nadležnih službi i da su kulturni sadržaji jedan od načina za suzbijanja predrasuda.

U 2018. zabeleženo 3.000 slučajeva nasilja nad starima

Poverenica ističe da je jedan od načina za sprečavanje nasilja nad starima ukazivanje na problem, ali i tribinama, vaspitanjem od malih nogu, efikasnim delovanjem službi.

"Najstariji se najređe odlučuju da prijave nasilje, zbog toga što ih je sramota i zbog toga što su nasilnici najčešće najstariji članovi porodice", kaže Jankovićeva.

Za predlog da se podigne starosna granica za penziju na 70 godina, Brankica Janković kaže da bi se on morao dobro razmotriti.

"Naš očekivani prosečni životni vek daleko je od evropskog proseka i naši standardi kvaliteta bezbednosti i zdravlja na radu nisu takvi da bi se moglo razmatrati podizanje granice kao obavezna kategorija", zaključuje Jankovićeva. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво