Profesori protiv ukidanja jednog odeljenja društvenog smera

Grupa profesora Prve beogradske gimnazije protestovala je ispred škole zbog odluke Ministarstva prosvete da ukinu jedno odeljenje društveno-jezičkog smera kako bi dobili još jedno IT odeljenje. Iz Ministarstva poručuju da IT odeljenje nije nikome nametnuto i da je interesovanje učenika za upis ove godine bilo ogromno.

Predsednik sindikata Foruma beogradskih gimnazija u Prvoj beogradskoj gimnaziji Milka Kućerović navodi da je Ministarstvo ukinulo jedno društveno-jezičko odeljenje, a da su dobili još jedno IT odeljenje.

Podseća da se od 2006. godine u toj školi upisuju po tri odeljenja društveno-jezičkog smera i pet odeljenja prirodnog smera, da su prošle godine imali najveći prag bodova za upis na društveni smer – 89 bodova i da su bili najpopularnija gimnazija.

"Nastavničko veće je izglasalo da i za narednu školsku godinu upišemo tri društvena, jedno informatičko i pet prirodnih odeljenja. Kada je objavljen konkurs smanjeno nam je jedno društveno odeljenje", navodi Kućerovićeva.

Naglašava da nastavnici neće odustati i da insistiraju da im se vrati jedno društveno- jezičko odeljenje inače će, kako kažu, intenzivirati protest od 18. juna, skraćenjem časova na 30 minuta, đacima neće zaključiti ocene i neće izdati svedočanstva.

Ministarstvo: IT odeljenje nije nikome nametnuto

U Ministarstvu prosvete ističu da IT odeljenje nije nikome nametnuto već je to škola izabrala.

"Imajući to u vidu, predstavnici Ministarstva prosvete i rukovodstvo Prve beogradske gimnazije dogovorili su se da je prioritet IT smer i doneli odluku da se umesto jednog, formiraju dva IT odeljenja. IT odeljenje nije nikome nametnuto, već je to škola izabrala", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Dodaju da je interesovanje učenika za upis u IT odeljenje ove godine bilo ogromno.

"Najveće interesovanje učenika bilo je u Prvoj beogradskoj gimnaziji, gde je na jedno mesto konkurisalo 11 učenika, zbog čega je zajednički doneta odluka da se umesto jednog, formiraju dva IT odeljenja", saopštilo je Ministarstvo prosvete Srbije. 

Ministarstvo je kao besmislene ocenilo tvrdnje sindikata i pojedinaca da se uvođenjem specijalizovanih odeljenja urušava gimnazijsko obrazovanje.

Najpre, kako se ističe u saopštenju, interesovanje učenika za specijalizovana odeljenja je ove godine bilo ogromno, zatim razlika između nastavnog plana i programa specijalizovanih odeljenja i društveno-jezičkog smera je minorna i ogleda se samo u fondu časova.

Takođe, reformom gimnazija školama su omogućeni izborni programi, pa je većina škola izabrala društveno-humanističke programe.

Tvrdnje da će neki nastavnici ostati bez posla su netačne, jer je Prva gimnazija izabrala da deci u okviru izbornog programa ponudi društvene nauke, čime je kompenzovan fond časova, ističu u Ministarstvu.

Pravo pitanje u slučaju nastavnika koji protestuju zbog uvođenja IT odeljenja jeste da li škole postoje zbog njih ili zbog učenika. 

Kako je navedeno, koliko nastavnici koji prete štrajkom razmišljaju o deci vidi se i u njihovoj poruci da neće održavati sednice odeljenskih veća i da učenicima neće zaključiti ocene.

Ministarstvo ukazuje i na činjenicu da više od 50 odsto studenata Univerziteta u Beogradu studira društveno-humanističke nauke i da veoma veliki broj njih teško može da nađe zaposlenje nakon studija, zbog čega cilj obrazovnih reformi, između ostalog, i jeste da mladi ostaju u Srbiji, da steknu kvalitetno znanje i lakše dođu do posla.

"Zato politiku upisa neće voditi nekolicina nastavnika iz Prve beogradske gimnazije već Republika Srbija, a oni koji na nivou ministarstva budu donosili odluke, oni će snositi odgovornost", ističe se u saopštenju Min istarstva prosvete.

Strateški cilj i jedan od prioriteta Vlade Srbije je razvoj IT-a, kao jednog od najperspektivnijih sektora s godišnjim rastom izvoza od 20 odsto, a kojem nedostaje oko 15.000 stručnjaka, podsećaju u ministarstvu.

Zbog ekskurzije, ali i produžetka zimskog raspusta zbog gripa, učenici prve godine Prve beogradske gimnazije idu u školu do 24. juna, druge do 21. juna, a treće do 25. juna. Maturanti su se raspustili.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво